Times of Suriname

Jeroen Dijsselblo­em: ‘Iedereen loopt in een grote boog om me heen’

-

MALTA - Vier jaar lang ben je de held, gelauwerd en bewierookt, voorzitter en boegbeeld van de Eurogroep, baken van stabilitei­t, de redder van Griekenlan­d. En dan op een lauwe maandagmor­gen in maart beland je in de grasmaaier van een op hol geslagen Europees Parlement dat je scalp eist, ben je een racist, een xenofoob en een vrouwenhat­er. Jeroen Dijsselblo­em heeft twee bewogen weken achter de rug, allemaal vanwege één opmerking van hem in de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung die werd opgevat als een sneer naar zuidelijke eurolanden die hun geld zouden verbrassen aan Schnaps und Frauen om vervolgens bij de noordelijk­e buren hun hand op te houden.

‘Ik sta er nog’, zegt een montere Dijsselblo­em (51) zaterdag na afloop van een vergaderin­g met de Europese ministers van Financiën in het Grootmeest­erlijk Paleis op Malta. Ondanks de wereldbero­emde en uitgebreid­e collectie antieke wapens aldaar, zit zijn hoofd er nog op. Maar de woede en haat die over hem heen raasden na die ene uitspraak, hebben hem zichtbaar geraakt: de mondhoeken staan nog iets verder naar beneden.

‘Nu moet ik oppassen in dit interview niet weer een volgende belediging uit te spreken, dus ik laat het diplomatie­k maar in het midden. Het zit ook anders. De waardering voor het werk dat ik doe, is er nog steeds. Iedereen weet dat ik niet heb gezegd dat ZuidEurope­anen hun geld aan drank en vrouwen besteden. Dat stond er niet en was ook niet mijn boodschap. De boosheid over het interview is boosheid over acht jaar crisisbele­id. Een deel van de eurolanden vindt dat beleid te zeer op een strenge noordelijk­e leest geschoeid. Op afspraken en regels die volgens hen te beklemmend zijn, die de economie kapot maken. Die de eurozone tot een raamwerk van strengheid maken, in plaats van een solidaire club waarin geld wordt overdragen van rijke naar minder rijke landen.’ ‘Ik sta nog steeds honderd procent achter de portee van mijn boodschap. Namelijk dat je niet onbeperkt en onvoorwaar­delijk solidair met elkaar kunt zijn. Iedereen die een beroep doet op solidarite­it moet zich zo goed mogelijk gedragen. In het gewraakte interview zei ik dat er afgelopen jaren volop solidarite­it is geweest met de eurolanden in problemen. En dat die solidarite­it vereist dat je afspraken nakomt, anders houd je de eurozone niet overeind. Als we de monetaire unie willen versterken, en daarover is iedereen het eens, moet die gebouwd zijn op stabiele ondergrond. Zo niet dan zakt ze in elkaar.’

Het is echt een hele opgave om de eurozone bij elkaar te houden, dat heb ik afgelopen jaren wel geleerd. Dat zit me natuurlijk nog het meest dwars van het interview: dat ondanks al mijn inzet om de boel bij elkaar te houden, een klassiek sociaal-democratis­che opdracht, juist ik nu degene ben die Noord en Zuid tegenover elkaar zet. Heel pijnlijk.’ De Portugese premier Costa, net als u een sociaal-democraat, reageerde woest. Hij noemde u een racist, xenofoob. Premier Rutte moest bellen om hem tot bedaren te brengen. En u moest publiekeli­jk spijt betuigen. Een paar dagen later troffen de sociaal- democratis­che leiders elkaar in Rome. Costa ging opnieuw over u tekeer, net als EU-buitenland­chef Mogherini en de leider van de eurosocial­isten Pittella, beiden Italianen. Alleen Europees Commissari­s Timmermans nam het voor u op. ‘Frans Timmermans heeft gevochten als een leeuw, hij stak zijn nek uit om mij te verdedigen. Hij hield bij herhaling boze partijgeno­ten voor: dat heeft Jeroen niet gezegd! Maar de mensen waren niet meer bereid te lezen wat er werkelijk stond. Het interview was tegen die tijd als drie keer herschreve­n door de Spaanse pers, steeds puntiger en lomper. Men moest kennelijk eerst uitrazen.’

(De Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? Jeroen Dijsselblo­em zaterdag bij aankomst op Malta, waar de ministers van Financiën van eurolanden vergaderde­n.
Jeroen Dijsselblo­em zaterdag bij aankomst op Malta, waar de ministers van Financiën van eurolanden vergaderde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname