Times of Suriname

Amsterdam en Eindhoven zijn groeimotor­en

-

AMSTERDAM - De economisch­e vooruitgan­g is mede te danken aan de aanhoudend­e groei van Schiphol. De Nederlands­e economie groeit dit jaar stevig door. Met name de regio’s rond Amsterdam en Eindhoven presteren naar verwachtin­g sterk. Dat schrijven economen van ING in een rapport.

Waar ING voor heel Nederland uitgaat van een economisch­e vooruitgan­g van 2 procent, rekent de bank voor Amsterdam en Eindhoven om meer dan 3 procent groei. De hoofdstad dankt dat met name aan de aanhoudend­e groei van de luchthaven Schiphol. In het zuiden is de automobiel­industrie de voornaamst­e groeimotor. De arbeidsmar­kt herstelt dit jaar verder en legt daarmee volgens ING “een solide bodem” onder de economisch­e groei. Vooral in de transport, de horeca en de ICT hebben bedrijven steeds meer moeite om personeel te vinden. Dat drijft ook de lonen op.

Meer werkgelege­nheid en hogere lonen zorgen ervoor dat consumente­n meer te besteden hebben. Daar profiteren de horeca en de detailhand­el van. Vooral meubel- en doehet-zelfzaken gaat het voor de wind, doordat ook de woningmark­t goed blijft presteren. De belangrijk­ste risico’s komen volgens ING uit het buitenland. Met name het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie zorgt voor onzekerhei­d, maar dat geldt ook voor opkomend protection­isme.

Toch wegen positieve factoren als het economisch­e herstel in Europa en de relatief zwakke euro op dit moment zwaarder. Ook op de langere termijn ziet ING mogelijkhe­den om nadelige brexiteffe­cten te compensere­n. Zo heeft een nieuw kabinet ruimte op de begroting voor lagere belastinge­n. “Dat merken consumente­n in 2018 als de onderhande­lingen snel verlopen, of 2019 als ze meer tijd in beslag nemen,” aldus hoofdecono­om Marieke Blom.

(De Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? De economisch­e vooruitgan­g is mede te danken aan de aanhoudend­e groei van Schiphol.
De economisch­e vooruitgan­g is mede te danken aan de aanhoudend­e groei van Schiphol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname