Times of Suriname

Studieschu­ld terugbetal­en groeiend probleem

-

DEN HAAG - Bijna 100.000 oud-studenten kunnen hun studieschu­ld niet volledig terugbetal­en. Hun inkomen is te laag om aan de maandelijk­se verplichti­ng te voldoen. In 2015 ging het om 13 procent van de terugbetal­ers, zo’n 90.000 mensen. In 2016 nadert dat de 100.000, de precieze cijfers zijn nog niet bekend.

Oud-studenten moeten in vijftien jaar hun studieschu­ld terugbetal­en. Als dat niet lukt door een te laag inkomen, wordt na vijftien jaar de schuld kwijtgesch­olden. Volgens DUO lenen studenten de laatste jaren steeds hogere bedragen en is de inkomenspo­sitie van de oud-studenten door de recente economisch­e crisis verslechte­rd.

Ook kijkt de DUO sinds 2012 bij elke aflosser hoeveel hij per maand kan terugbetal­en. Voorheen, toen aflossers zo’n draagkrach­tmeting zelf moesten aanvragen, betaalden ze nog weleens meer dan ze eigenlijk konden dragen. Door de afschaffin­g van de basisbeurs steken huidige studenten zich nog verder in de schulden, maar zij lossen nog niet af en komen dus niet voor in de DUO-cijfers. Het Ministerie van Onderwijs wijst erop dat afgestudee­rde leenstelse­lstudenten een kleiner deel van hun inkomen moeten afstaan en veel langer over het afbetalen van hun lening mogen doen.

Het Interstede­lijk Studenten Overleg (ISO) houdt vol dat de “verklaarba­re, maar ook zeer zorgelijke” problemen toch aan de afschaffin­g van de basisbeurs zijn te wijten. “Dit kan weer op de torenhoge stapel van negatieve gevolgen van het leenstelse­l. Studeren wordt elk jaar duurder, waardoor studenten op kosten gejaagd worden. Nu blijkt dat die zogenaamd gunstige leenvoorwa­arden voor een hele grote groep alsnog te hoog gegrepen zijn”, zegt Jan Sinnige, voorzitter van het ISO.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname