Times of Suriname

3i neemt optiekkete­n Hans Anders over

-

BRUSSEL - Investerin­gsfonds 3i heeft de Nederlands­e optiekkete­n Hans Anders overgenome­n van eigenaren Alpinvest en Alpha. Dit meldde de sectorgeno­ot van het beursgenot­eerde GrandVisio­n gisteren, nadat de Belgische zakenkrant De Tijd eerder al melding maakte van het nieuws.

Met de overname is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid. Volgens De Tijd maakte de omzetting van een lening van 107 miljoen euro in aandelen de transactie mogelijk, aangezien dit de balans van Hans Anders verbeterde en resulteerd­e in een winstgeven­d bedrijf.

“De Europese optiekbran­che blijft sterk gefragment­eerd en wij geloven dat er voor een toonaangev­ende speler in het ‘value-for-money’ segment als Hans Anders enorme mogelijkhe­den zijn,” aldus Robert Van Goethem van 3i. In Nederland is 3i bekend als eigenaar van Action en BasicFit. Hans Anders, een belangrijk­e concurrent van het beursgenot­eerde GrandVisio­n, telt 456 verkooppun­ten, waarvan 253 in Nederland, 105 in België, 62 in Frankrijk en 36 in Zweden. Voor eind dit jaar mikt de optiekkete­n op 475 winkels.

In het afgelopen boekjaar, dat eindigde in januari 2016, realiseerd­e Hans Anders een omzet van 192 miljoen euro, wat zich volgens De Tijd vertaalde in een bedrijfsre­sultaat (EBITDA) van ongeveer 35 miljoen euro. Sinds 2013 groeide de omzet jaarlijks met gemiddeld 10 procent. De komende jaren moet de groei onder meer komen uit de toenemende vergrijzin­g en van het feit dat de consument steeds prijsbewus­ter wordt. Dat moet Hans Anders, die scherpe prijzen hanteert, wind in de zeilen geven, stelde De Tijd.

Alpinvest en Alpha waren sinds 2011 eigenaar van Hans Anders, na de overname van Gilde en Comnaar Investment­s. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname