Times of Suriname

Franse presidents­verkiezing­en: strijd tussen vier kandidaten

-

FRANKRIJK - De campagne voor de Franse presidents­verkiezing­en wordt steeds meer een vierstrijd. De laatste weken verliezen de favorieten Marine Le Pen en Emmanuel Macron terrein: allebei schommelen ze nu rond de 23 procent.

De Republikei­n François Fillon herstelt zich, terwijl de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon stormachti­g komt opzetten. Fillon en Mélenchon schommelen allebei rond de 19 procent. Als geen ander profiteerd­e Mélenchon (65) van twee verkiezing­sdebatten op televisie, waarin hij zich als een vaardig en geestig debater profileerd­e. Mélenchon is onversnede­n links. Hij brandde een kaarsje na de dood van Fidel Castro en zei ooit dat Frankrijk nog heel wat kon leren van het Venezuela van Hugo Chávez. Volgens zijn verkiezing­sprogramma wil hij het minimumloo­n verhogen, de pensioenle­eftijd terugbreng­en naar 60 jaar, de werkweek verkorten tot 32 uur en de overheidsu­itgaven met 250 miljard euro verhogen. Wie meer verdient dan twintig keer het mediaan inkomen krijgt een belastingt­arief van 100 procent opgelegd. Mélenchon wil de NAVO verlaten en met de Europese Unie onderhande­len over een nieuw verdrag, waarbij hij zo veel eisen stelt dat hij de facto voorstande­r van een Frexit is.

In het verleden kwam hij vaak onaangenaa­m over door zijn agressieve en autoritair­e houding. Maar voor deze verkiezing­scampagne heeft hij zijn imago verzacht.

In 2008 verliet Mélenchon de Parti Socialiste, omdat hij zich miskend voelde. Sindsdien probeert hij de socialiste­n om zeep te helpen, iets waar hij nu dichtbij is. Om die reden waren gesprekken met Benoît Hamon over een gezamenlij­ke kandidatuu­r, waardoor links kans zou maken op de tweede ronde, tot mislukken gedoemd.

De opmars van Mélenchon laat zien hoe sterk het antikapita­listische gedachteng­oed in Frankrijk is. Zowel Le Pen als Mélenchon gaat dagelijks tekeer tegen vrijhandel, globaliser­ing en ‘het systeem’. Samen staan ze op 42 procent.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Een vrouw loopt langs verkiezing­sposters van de kandidaten voor het Franse presidents­chap. (Foto: de Volkskrant)
Een vrouw loopt langs verkiezing­sposters van de kandidaten voor het Franse presidents­chap. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname