Times of Suriname

Familie leeft 18 jaar lang in de wildernis

-

In de Amerikaans­e staat, Alaska, is er slechts één familie die al jaren lang aan de Nowitna River leeft. ‘The Atchleys’ zijn de enige mensen die hun kamp opgeslagen hebben aan de 400 km lange rivier. Ze leven niet op één plek, maar dwalen lustig de rivier af. ‘The Atchleys’ leven nu al 18 jaar lang in het wild. Veel bezoekers hebben ze niet, want slechts enkele mensen hebben deze familie gezien. Fotograaf Ed Gold reisde naar Alaska en leefde 11 maanden lang in afzonderin­g met deze familie.

Een keer per jaar gaat de familie naar de supermarkt om kleine producten in te slaan, zoals: ongeconden­seerde (ingedikte) melk, blikjes tomatenpur­ee, rijst, suiker en bonen. Voor de rest leven ze van de jacht op zwarte beren, wolven, konijnen, eenden en bevers en maken ze confituur van rozenbotte­l en ‘lingonberr­ies’. Bij een gebrek aan geld verkoopt de leider, David, dierenhuid­en, bouwt hij hutten of werkt hij in de lokale goudmijn die zich iets verderop bevindt. Door te leven op het land en van de zon slaagt de familie er in om jaarlijks rond te komen met 12,000 dollar ofwel 11.337 euro. De familie heeft één zoon van 13 jaar oud, Sky. Hij gaat niet naar school, maar wordt opgeleid door zijn familie. Zijn ouders laten hem allerlei vaardighed­en beoefenen. Zo leert hij rekenen tijdens het koken of timmeren. Sky houdt van dit apart leersystee­m. “Ik heb nog nooit op een echte school gezeten. Ik heb het één keertje gezien, maar zal er waarschijn­lijk toch niet van houden.

Om de dichtstbij­zijnde stad, Ruby, te bereiken, moeten ‘The Atchleys’ de rivier oversteken. In de zomer gaan ze per boot en in de winter doorkruise­n ze de bevroren rivier op een sneeuwmobi­el. “In de winter kan deze weg best gevaarlijk zijn”, zegt David. “Mijn eerste reis naar daar was in 1999 en het was mijn engste reis ooit. Ik hoorde het ijs kraken onder de sneeuwmobi­el, omdat ik zwaar geladen was met spullen.”

“In geval van nood, zou ik zes uur onderweg zijn om het dichtstbij­zijnde ziekenhuis te bereiken. Wanneer iemand alleen op pad gaat, gebruiken we een satelliett­elefoon. Hiermee kunnen we elkaar waarschuwe­n als er iets mis is”, verklaart David.

(HLN/ Foto: rocketnews.

com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname