Times of Suriname

Indiase Mowgli werd in bos achtergela­ten door ouders

-

Het verhaal achter het Indiase meisje dat ‘als Mowgli tussen de apen’ is teruggevon­den, heeft een duistere twist gekregen. Indiase media claimden dat het kind tussen de apen woonden, maar het ongeveer 8-jarige kind is waarschijn­lijk door haar familie in de jungle achtergela­ten vanwege haar verstandel­ijke beperking.

Het meisje werd in januari van dit jaar gevonden in een natuurrese­rvaat in Bahraich, in het noorden van India. Al snel ging het verhaal de ronde dat het meisje was opgevoed door apen en als een moderne Mowgli uit het boek The Jungle Book van Rudyard Kipling, in de jungle leefde. Volgens politiemen­sen kon het meisje niet praten en het bracht alleen kermende geluiden uit. Ze had geen kleding aan, kon niet rechtop lopen en zat onder de wonden.

Maar volgens JP Singh, de regionale manager van het gebied waar de kleine meid gevonden werd, is het meisje helemaal niet midden in de jungle gevonden, maar ze zat langs de kant van de weg. Singh zei tegen de Britse krant The Guardian: “Ik denk dat het meisje door haar familie verbannen is omdat ze niet kan spreken.”

Het meisje werd in India in een bos teruggevon­den, waar ze was achtergela­ten door familie.

Het meisje loopt inmiddels rechtop, waaruit artsen opmaken dat ze niet sinds haar geboorte in de jungle woont. De mythe dat ze met apen woonde kan wel kloppen, aldus Singh, maar dan maar een paar dagen. Het is voor Singh duidelijk dat ze een verstandel­ijke beperking heeft.

Volgens vrouwenrec­htenactivi­sten heeft het meisje een dubbele handicap. “Het feit dat ze ook nog een vrouw is, maakt het voor haar twee keer zo moeilijk om op te groeien in India”, vindt Ranjana Kumari. “Meisjes zijn hier minder waard dus voor ouders een grotere belasting. Zeker als ze een beperking heeft, hebben sommige ouders geen zin om geld aan zo een kindje te besteden.”

Het meisje, dat door artsen Ehsaas is genoemd, woont nu in een tehuis voor kinderen met een psychiatri­sche aandoening. Het gaat fysiek beter met haar, aldus Ankar Lal, verantwoor­delijke arts. “In het begin kroop ze alleen, maar nu loopt ze ook rechtop. Daaruit maken we op dat ze niet sinds haar geboorte in de jungle woonde.”

(AD/ Foto: taikotai.tv)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname