Times of Suriname

Leefsituat­ie onder gepensione­erden verslechte­rt

-

PARAMARIBO - De Bond Belangen Behartigin­g Gepensione­erden uit Overheidsd­ienst (BBGO) wordt dagelijks geconfront­eerd met klachten die de leden ondervinde­n. De voorzitter van de BBGO, Renate Wouden-Bhugwandas­s, zegt dat de leden verstoken zijn van bijvoorbee­ld goede, betaalbare gezondheid­szorg en veiligheid.

“Door de verhoogde brandstofp­rijs zijn alle prijzen ook omhooggega­an. Zij hebben in hun leven keihard gewerkt en willen zorgeloos van hun oude dag genieten, zonder afhankelij­k te zijn van derden. Door de slechte financiële situatie die nu in het land heerst, moet er nu zoveel geld worden uitgegeven aan medicament­en en gezonde voeding. De leden komen nauwelijks uit met hun pensioen om het hoofd boven water te houden. Deze situatie baart hen zorgen en leidt tot depressie onder de leden.” In december 2015 heeft de regering de ambtenaren een koopkracht­versterkin­g van SRD 100 per maand toegezegd. Wouden zegt dat de gepensione­erden ook hiervoor in aanmerking moeten komen. In oktober vorig jaar is er ook een koopkracht­versterkin­g aan de gepensione­erden toegezegd, waarbij de achterstal­lige uitkering van tien maanden verspreid zou worden uitgekeerd in vier maanden. Het is inmiddels al maart geweest en de gelden zijn nog niet uitgekeerd. De minister van Financiën heeft middels een schrijven van de bond beantwoord, waarbij wordt meegedeeld dat vanwege de slechte financiële situatie de overheid niet in staat is uit te betalen.

De leden zijn vandaag opgeroepen om een algemene ledenverga­dering bij te wonen, de eerste van het jaar. De bond zal de impact die de verhoogde brandstofp­rijs heeft op hun dagelijkse handelinge­n aan zijn leden voorleggen en welke stappen ondernomen zullen worden tegen de regering om hun leefsituat­ie te verbeteren.

Over de protestmar­s van de afgelopen dagen zegt de bond dat de leden niet zijn opgeroepen voor deelname aan deze loop. Wouden geeft aan dat de leden lid zijn van diverse politieke partijen en dat de bond niet partijpoli­tiek gelieerd is.

GP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname