Times of Suriname

EBS noteert 108 mastaanrij­dingen eerste kwartaal 2017

-

PARAMARIBO - De NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) registreer­t voor het eerste kwartaal van 2017, niet minder dan 108 mastaanrij­dingen. Vorig jaar rond dezelfde tijd ging het om 101. Dit meldt EBS in een persberich­t.

Het afgelopen weekend had de EBS weer te maken met schade aan haar elektricit­eitsmasten. Er vonden maar liefst vijf mastaanrij­dingen plaats. Als gevolg hiervan kwamen verschille­nde gebieden enkele uren zonder elektricit­eit te zitten. De transforma­tormasten aan de Hendrikstr­aat en de Anton Dragtenweg zijn aangereden. Dit soort schadegeva­llen brengen niet alleen enorme onkosten met zich mee, maar ook de herstelwer­kzaamheden duren vaak langer. Bij mastaanrij­dingen waarbij het een trafomast betreft, is meestal ook een groter gebied verstoken van elektricit­eit. Aan de Lakhnauweg (Kwatta), de Andijviest­raat (Charlesbur­g) en de Kalidienwe­g (Nieuw Weergevond­enweg) zijn drie laagspanni­ngsmasten aangereden.

Het energiebed­rijf lijdt elke dag schade aan zijn infrastruc­tuur en herstelwer­kzaamheden hebben het afgelopen jaar meer dan SRD 1 miljoen gekost. Masten, onder- en bovengrond­se hoogspanni­ngsen laagspanni­ngskabels, huisaanslu­itkabels, transforma­toren, straatverl­ichting en toebehoren worden dagelijks door de vele mastaanrij­dingen en andere schade veroorzaak­t door derden, vernield. Bij elke mastaanrij­ding moeten materiaal en mankracht worden ingezet voor de herstelwer­kzaamheden. Hiernaast komt bij kijken dat klanten tijdelijk zonder elektricit­eit komen te zitten.

Afhankelij­k van het type storing kan volgens het persberich­t het aantal uren dat gepaard gaat met de herstelwer­kzaamheden, tussen de 3 en 35 uren variëren. Afhankelij­k van het type storing wordt er met 3 tot 10 man gewerkt om een storing op te heffen. Bij de meeste storingen komen de kosten voor het inhuren van materiaal, zoals pole masters en hoogwerker­s bij kijken.

Per jaar gaan honderden duizenden SRD’s hiermee gepaard. Via de verzekerin­g incasseert de EBS de totale schade nog helemaal niet. Historisch­e data van de afgelopen acht jaar toont aan dat het bedrijf ongeveer 62% van de schadeclai­ms via de verzekerin­g incasseert. De overige 38 procent heeft het bedrijf de afgelopen jaren om verschille­nde redenen niet kunnen innen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname