Times of Suriname

Guyana stuit weer op olie Surinaamse grens

-

PARAMARIBO - Voor de kust van Guyana is er voor de derde keer een grote olievondst gedaan en wel in het GuyanaSuri­name bassin. Hiermee zal Guyana de koppositie van olieproduc­erende landen in de Caricom overnemen van Trinidad and Tobago wanneer in 2020 het eerste vat olie wordt geproducee­rd. De maatschapp­ijen die de olieontdek­king hebben gedaan nabij de zeegrens, hebben nu hun schijnwerp­ers op het Surinaams zeegebied gericht, aangezien de bodem voor de Guyanese kust, waar de olie is gevonden, overeenkom­t met de geologisch­e samenstell­ing aan de Surinaamse kant.

Aan de Surinaamse kant hebben de oliemaatsc­happijen Apache, Cosmos en Tullow Oil hun exploratie opgevoerd nu er net over de grens steeds nieuwe olievondst­en worden gedaan. Er wordt enorm veel geld tegenaan gegooid. Zo heeft Tullow Oil alle andere exploratie­activiteit­en in de rest van de wereld op een lager pitje gezet om de operaties in Block 54 te financiere­n. In Block 53 heeft Apache een aanvang gemaakt met het boren van een put die de naam Kolibri heeft gekregen. Het enthousias­me wordt niet onder stoelen of banken gestoken bij de Staatsolie Maatschapp­ij Suriname. “Ik ben ervan overtuigd dat het voor ons ook snel gaat gebeuren”, zegt Staatsolie-topman Rudolf Elias. Iedere vondst in Guyana is ook indirect goed nieuws voor ons, want het is hetzelfde geologisch­e gebied. Hoe meer ze daar uitvinden waar de olie is opgeslagen, hoe sneller wij hier op soortgelij­ke plekken kunnen zoeken.”

Ook Eco Atlantic die in Guyana een put boort vlak naast het olieveld dat door ExxonMobil is ontdekt, is ervan overtuigd dat de olievoorra­den over de grens gaan. “De hit rate worden steeds beter en beter omdat de geologisch­e bassin steeds beter begrepen wordt. Met elke put die er geboord wordt, waarin er olie voorkomt, is het steeds makkelijke­r te begrijpen hoe de geologie van de gehele Guyana-Suriname bassin eruitziet”, zegt Gil Holzman, directeur van Eco Atlantic.

Elias blijft erbij dat Suriname zeer snel een historisch­e vondst voor de kust zal doen. “We moeten allemaal hopen en positief denken. We zijn aan het einde van de reis. We gaan die accumulati­e vinden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname