Times of Suriname

Matawai gaat voor duurzaam beheer gemeenscha­psbos

-

PARAMARIBO – Milieuorga­nisatie Conservati­on Internatio­nal Suriname (CIS) en de lokale Matawai-gemeenscha­p in Centraal-Suriname hebben een unieke Memorandum of Understand­ing gesloten. In het gemeenscha­psbos kan de Matawaigem­eenschap nu wettige kaprechten uitoefenen en andersoort­ige initiatiev­en ontplooien voor economisch­e doeleinden. Dit meldt CIS in een persberich­t.

Samen met de leiders van de Matawai-gemeenscha­p en de lokale overheid, heeft CIS daarom een model ontwikkeld voor duurzaam beheer van dit ongerepte regenwoud, dat ook een hoog niveau van biodiversi­teit bezit. Dit meervoudig­e gebruiksmo­del voor het gemeenscha­psbos houdt in dat ongeveer een derde van het gebied wordt behouden. De leiders van CIS juichen toe dat de lokale bewoners meer inkomstenm­ogelijkhed­en krijgen, mits duurzaamhe­idsbeginse­len/ principen in acht genomen worden. Onduurzame houtkap kan leiden tot degradatie van de kwetsbare en ongerepte ecosysteme­n van de Matawai-gemeenscha­p. Ook kan de druk op het naburige Centraal Suriname Natuurrese­rvaat (CSNR), dat de status van Unesco Werelderfg­oed geniet, verhoogd worden.

Om de integritei­t van het CSNR te garanderen, zal tevens een bufferzone voor worden ingesteld en gecontrole­erd door de plaatselij­ke gemeenscha­p. Dit creëert in feite het MatawaiGem­eenschap landschaps­beheer (MGLB).

Verder zal CIS de economisch­e ontwikkeli­ng van de Matawaigem­eenschap stimuleren door het creëren van duurzame banen, zodat ze op termijn zelf hun gebied kunnen controlere­n en beschermen.

CIS zal daar waar dat nodig en gewenst is ook dienen als technisch adviseur voor de Matawai-gemeenscha­p op het gebied van duurzaam landschaps­beheer. Gelijktijd­ig met het ondersteun­en van de Matawaigem­eenschap in het beheer van hun bossen, is CIS in samenwerki­ng met de gemeenscha­p begonnen met het verkennen van de mogelijkhe­den voor implementa­tie van de eerste community-based REDD + pilot in Suriname.

De belangrijk­ste reden voor de toegenomen aandacht van natuurbeho­ud in het Matawaigeb­ied is de recent aangelegde weg, die leidt naar het Matawaidor­p Pusugrunu in CentraalSu­riname. De aanleg van deze weg hangt samen met het feit dat een paar maanden eerder, de Matawaigem­eenschap van de Surinaamse regering de ontwikkeli­ngsrechten heeft gekregen voor meer dan 90.000 hectare bos langs de bovenstroo­m van de Saramaccar­ivier. De Memorandum of Understand­ing van twee jaar werd onderteken­d door de traditione­le leider van de Matawai-gemeenscha­p granman Valentijn, de districtsc­ommissaris Yvonne Pinas en door de Executive Director van CIS, John Goedschalk. Het model voor duurzaam beheer is ontwikkeld met medewerkin­g van het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng (RO) en zal indien succesvol ook in andere gemeenscha­ppen worden geïntroduc­eerd. Het doel van RO is om meer inkomstenb­ronnen mogelijk te maken voor de lokale tribale gemeenscha­ppen, zodat de financiële afhankelij­kheid van de overheid enigszins kan afnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname