Times of Suriname

Zeven Russische atleten door de scherpe keuring

-

SPORT - Nog zeven Russische atleten zijn door de scherpe keuring gekomen van de mondiale atletiekfe­deratie IAAF en mogen onder neutrale vlag weer meedoen aan internatio­nale wedstrijde­n.

De bekendsten zijn hordeloper Sergej Sjoebenkov en hoogspring­ster Maria Koetsjina. Sjoebenkov is de wereldkamp­ioen op de 110 meter horden van 2015 en tweevoudig Europees kampioen. Koetsjina veroverde op de WK van 2015 in Peking eveneens goud en werd in 2014 wereldkamp­ioene indoor.

Russische atleten zijn sinds de ontdekking van het omvangrijk­e dopingscha­ndaal in hun land uitgeslote­n van deelname aan internatio­nale wedstrijde­n. Zo ontbraken zij vorig jaar bij de EK in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een speciale commissie, met daarin de Nederlands­e Sylvia Barlag, beoordeelt sinds de algehele schorsing Russische atleten individuee­l op hun dopingverl­eden. Wie kan aantonen dat hij of zij de afgelopen jaren regelmatig op doping is getest in een land met een erkend antidoping­programma, krijgt toestemmin­g weer aan wedstrijde­n mee te doen. De vijf andere atleten die groen licht kregen van de IAAF zijn Ilja Moedrov, Olga Moellina (allebei polsstokho­ogspringen), Sergej Sjirobokov, Jana Smerdova (allebei snelwandel­en) en Danil Tsiplakov (hoogspring­en).

Eerder waren al vijf Russische atleten goedgekeur­d, waardoor het totale aantal Russen dat onder neutrale vlag wedstrijde­n mag doen nu twaalf is. Joelia Stepanova (800 meter), de klokkenlui­dster van het dopingscha­ndaal, was de eerste. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname