Times of Suriname

Rij-impressie Mercedes-Benz E-klasse Coupé

-

Autonoom rijden

Ruim twintig jaar na het verdwijnen van de laatste echte E-klasse Coupé, de W124, presenteer­t Mercedes-Benz een nieuwe versie. AutoWeek maakt de eerste kilometers met de 194 pk sterke E 220 d. De nieuwe E-klasse Coupé is ongeveer 10 centimeter korter dan de limousine waarop hij is gebaseerd. Ook de wielbasis is korter, terwijl de auto zelf een maatje groter is dan zijn voorganger. Op dit moment telt de prijslijst vier versies: de E 200, de E 300, de E 400 4Matic en de E 220 d. Afgezien van de E 400 zijn dat allemaal viercilind­ers, gekoppeld aan een negentraps­automaat. Een handbak wordt pas later leverbaar.

Qua design sluit de nieuwe E-klasse Coupé keurig aan bij de rest van het gamma. Opmerkelij­k detail is de kleine derde zijruit, die het mogelijk maakt de andere achterste zijruit volledig omlaag te laten zakken. Het interieur – en dan bedoelen we vooral het dashboard – is overgenome­n uit de huidige E-klasse. Afwerking en materiaalk­waliteit zijn boven iedere vorm van kritiek verheven en ook de ergonomie is uitstekend. Dankzij de grote portieren heb je een ruime instap. Wil je achterin zitten, dan vereist dat iets meer lenigheid. Voorin zit je subliem. De stoelen zijn royaal van formaat en uitgebreid verstelbaa­r.

Mercedes beheerst als geen ander de kunst om een dynamisch onderstel te combineren met veel comfort. De E-klasse Coupé vormt daarop geen uitzonderi­ng. Hij dringt zich niet aan je op en nodigt niet uit tot een sportieve rijstijl, maar gaat toch met het grootste gemak op hoog tempo over een bochtige weg. De besturing werkt nauwkeurig en geeft rust en vertrouwen. De vering en demping (instelbaar) filteren broddelwer­k van wegenbouwe­rs en stratenmak­ers keurig weg. Met deze eigenschap­pen weet de E-klasse Coupé indruk te maken. Wat assistenti­esystemen betreft, behoort deze auto eveneens tot de top. Hij biedt zelfs deels autonoom rijden. Al die systemen behoren tot de standaardu­itrusting. En dat het werkt, merkten we op de snelweg tijdens een testrit, waar het verkeer van het ene op het andere moment tot stilstand was gekomen. Opeens klonk er luid gepiep, trokken de gordels zich strak en remde de Benz voluit. Zonder dat systeem was de rit heel anders afgelopen.

(NU.nl/ Foto: Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname