Times of Suriname

Gouverneur Alabama stapt op wegens seks- en fraudescha­ndaal

-

VS - Gouverneur Robert Bentley van de Amerikaans­e staat Alabama is maandag per direct opgestapt, nadat hij schuld had bekend in een zaak rond campagnefi­nanciering en zijn buitenecht­elijke relatie met een voormalig adviseur. De Republikei­n Bentley bekende schuld en trad vervolgens af als deel van een overeenkom­st met het Openbaar Ministerie in Alabama, zei speciaal aanklager Ellen Brooks. “Wat we vandaag hebben gedaan, is dat we zijn bewind hebben beëindigd. Dat laat ons allemaal zien dat niemand boven de wet staat, ook de gouverneur niet.” “Ik heb besloten dat het tijd voor me is om het ambt van gouverneur van Alabama neer te leggen”, zei Bentley tijdens een persconfer­entie in Montgomery, de hoofdstad van de staat. Hij voegde daar aan toe dat zijn politieke carrière een roeping was die God in mijn leven heeft geplaatst”. Een rechter in Alabama veroordeel­de Bentley tot een jaar voorwaarde­lijke celstraf zonder supervisie. Hij moet de door de staat geleden financiële schade terugbetal­en en afzien van zijn overheidsp­ensioen. Ook heeft hij beloofd zich niet meer verkiesbaa­r te zullen stellen voor een overheidsf­unctie. Bentley wordt opgevolgd door zijn vice-gouverneur, Kay Ivey, ook een Republikei­n, die ongeveer een uur na het opstappen van haar oude baas werd ingezworen.

Vorige week besloot de ethiekcomm­issie van het parlement van Alabama dat Bentley zich waarschijn­lijk schuldig maakte aan overtredin­gen van ethische richtlijne­n en campagnefi­nanciering­swetten door publiek geld te gebruiken om zijn relatie met zijn adviseur Rebekah Mason te verbergen.

Bentley zou politiemed­ewerkers opdracht hebben gegeven geluidsopn­ames op te sporen waaruit zijn relatie met Mason zou blijken. Ook zou hij zijn positie hebben misbruikt om een ambtenaar te straffen die het bestaan van de verhouding ontdekte. De afgetreden gouverneur heeft altijd ontkend dat sprake was van een fysieke relatie tussen hem en Mason, die net als hij getrouwd was. De echtgenote van Bentley beëindigde hun huwelijk in 2015, nadat de details van het schandaal breed werden opgepikt door de Amerikaans­e media. Naar verluidt ontdekte zij de relatie toen Bentley haar per ongeluk een sms stuurde die was bedoeld voor zijn minnares.

(NU.nl)

 ??  ?? De Republikei­n Bentley bekende schuld en trad vervolgens af als deel van een overeenkom­st met het Openbaar Ministerie in Alabama. (Foto: welingelic­htekringen.nl)
De Republikei­n Bentley bekende schuld en trad vervolgens af als deel van een overeenkom­st met het Openbaar Ministerie in Alabama. (Foto: welingelic­htekringen.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname