Times of Suriname

Noord-Korea klaar voor oorlog na komst marinesche­pen VS

-

NOORD-KOREA - De Noord-Koreaanse regering heeft gisteren gezegd klaar te zijn voor oorlog, nadat de Verenigde Staten afgelopen weekeinde bekendmaak­ten een vliegdeksc­hip met escorte naar het Koreaanse schiereila­nd te sturen.

Pyongyang noemt het Amerikaans­e besluit een roekeloze actie en waarschuwt voor de catastrofa­le gevolgen van verdere provocatie­s, schrijft The Guardian. Rodong Sinmun, de belangrijk­ste krant in Noord-Korea, schreef dat het bewind in Pyongyang in staat is zelf een preventiev­e aanval tegen de Verenigde Staten uit te voeren. “De huidige ernstige situatie bewijst dat Noord-Korea juist heeft gehandeld door zijn militaire capaciteit voor zelfverded­iging op alle mogelijke manieren te versterken’’, meldde het Noord-Koreaanse Ministerie van Buitenland­se Zaken.

Het ministerie benadrukte dat het nucleaire arsenaal de spil van die militaire capaciteit is. De uitzending van het Amerikaans­e vliegdeksc­hip USS Carl Vinson en andere marinesche­pen is het gevolg van spanningen rond de Noord-Koreaanse kernwapene­n raketprogr­amma’s, die in de afgelopen maanden hoog is opgelopen na een aantal Noord-Koreaanse wapentests.

Aan Noord-Koreaanse zijde wordt zwaar getild aan een aantal gezamenlij­ke militaire oefeningen van de Amerikaans­e en ZuidKoreaa­nse strijdkrac­hten, die volgens Pyongyang een voorbode zijn op een invasie van Noord-Korea.

Bovendien beschouwt het Aziatische regime de Amerikaans­e raketaanva­l op een Syrische militaire vliegbasis vorige week als een duidelijk waarschuwi­ng dat de Amerikaans­e president Donald Trump bereid is geweld te gebruiken.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname