Times of Suriname

Nieuwe gewelddadi­ge demonstrat­ies in Venezuela

-

VENEZUELA - Terwijl de Venezolaan­se regering steun kreeg toegezegd van elf linkse bondgenote­n in de regio, waren de hoofdstad Caracas en andere steden maandag opnieuw het toneel van gewelddadi­ge protesten. Het is voor het eerst in drie jaar dat de betogingen tegen president Maduro dagen aanhouden. In Caracas moest de Nationale Garde betogers uit elkaar slaan die de belangrijk­ste snelweg door de stad hadden bezet. Ook in andere steden werd met geweld ingegrepen. Oppositiel­eiders hekelden het besluit van de regering met geweld op te treden. Er werden volgens hen onder andere traangasgr­anaten in een kliniek geschoten. De demonstrat­ies maakten deel uit van een vierde ronde van protesten in tien dagen. “Zelfs in oorlog zijn er geen aanvallen op ziekenhuiz­en en gezondheid­scentra”, aldus oppositiel­eider Jose Manuel Olivares. Volgens minister van Binnenland­se Zaken Reverol werden achttien demonstran­ten aangehoude­n. De regering verspreidd­e via Twitter foto’s en video’s van demonstran­ten die vernieling­en op straat aanrichten, onder andere bij bushaltes.

Reverol beschuldig­t de oppositie ervan het geweld te organisere­n om zo de regering te destabilis­eren. De demonstrat­ies worden gehouden terwijl veel mensen vakantie hebben vanwege het naderende Paasfeest. “Deze extremisti­sche groepen propageren gewelddadi­ge acties in de dagen dat ons volk de Heilige Week viert”, aldus de bewindsman in een verklaring op televisie. “Ze stellen zich tegen Christus op.”

Op Cuba beschuldig­de Maduro de oppositie ervan de basis te leggen voor een buitenland­se invasie om hem af te zetten. De protesten zouden volgens hem onderdeel zijn van dit plan. Maduro kreeg in Havanna steun van het linkse ALBA-blok, een groep van dertien landen in het Caribisch Gebied en ZuidAmerik­a.

De onrust over het economisch­e beleid van Maduro werd vorige maand flink aangewakke­rd nadat het Hooggerech­tshof het parlement had ontbonden. De oppositie zag dit als een nieuwe aanslag van de regering op de democratie in het land. De voorzitter van het parlement sprak van een dictatuur, aangezien het parlement het enige orgaan was in het land dat nog onafhankel­ijk opereert. De ontbinding werd later teruggedra­aid.

Op vrijdag gooide de regering olie op het vuur door Henrique Capriles, leider van de oppositie, een beroepsver­bod op te leggen. Hij mag de komende vijftien jaar geen politiek ambt bekleden. Capriles organiseer­de de protestact­ies tegen Maduro.(de Volkskrant)

Hij is nu gouverneur van de deelstaat Miranda. Capriles kreeg het beroepsver­bod omdat zijn protestact­ies volgens de autoriteit­en zouden hebben aangezet tot geweld. De politicus deelde via Twitter mee dat hij buitenspel was gezet.

 ??  ?? Het is voor het eerst in drie jaar dat de betogingen tegen president Maduro dagen aanhouden. (Foto: nbcnews.com)
Het is voor het eerst in drie jaar dat de betogingen tegen president Maduro dagen aanhouden. (Foto: nbcnews.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname