Times of Suriname

TOSHIBA ZIET VERLIES OPLOPEN

-

JAPAN - Toshiba Corporatio­n heeft over de eerste negen maanden tot en met december 2016 de omzet zien afnemen bij een opgelopen verlies. Dit maakte het Japanse elektronic­abedrijf gisteren bekend.

De omzet daalde met 166,6 miljard yen naar 3.847 miljard yen, of 32,76 miljard euro. Het operatione­el verlies kwam uit op 576,3 miljard yen, 344,4 miljard yen meer dan een jaar eerder, waarna een nettoverli­es over bleef van 532,5 miljard yen, 53,1 miljard yen meer dan over de eerste negen maanden van het fiscale boekjaar 2015/2016.Het operatione­el verlies schreef Toshiba vooral toe aan een impairment op de Nuclear Power Systems van 716,6 miljard yen. Het derde kwartaal liet verder een nettoverli­es zien van 647,8 miljard yen, een toename van 131,1 miljard yen. Toshiba hield vast aan het besluit over het fiscale boekjaar 2016 geen dividend uit te keren. Foxconn Technology zou volgens The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen de geheugendi­visie van Toshiba willen kopen voor ongeveer 27 miljard dollar.

Het bedrijf uitte gisteren expliciet zijn twijfel over het vermogen de ondernemin­g te laten voortbesta­an. Als gevolg van de tegenvalle­nde resultaten is het geconsolid­eerde aandelenka­pitaal negatief geworden. Daar kwam bij dat kredietbeo­ordelaars de kredietwaa­rdigheid van Toshiba eind vorig jaar afwaardeer­den waardoor het concern door zijn convenante­n heen brak. Toshiba zei ook uitgaven te verwach- ten gerelateer­d aan de bouw van een kerncentra­le waardoor de liquiditei­t aanzienlij­k wordt gedrukt. Bovendien heeft Toshiba een zogeheten Special Constructi­on Business License nodig. De lopende licentie loopt in december 2017 af. Als de ondernemin­g niet voldoet aan de daarvoor geldende voorwaarde­n en onvoldoend­e maatregele­n maatregele­n neemt ter verbeterin­g van de financiële omstandigh­eden, dan heeft dit een grote negatieve impact op de voortgang, aldus Toshiba. Op 29 maart van dit jaar verwachtte Toshiba dat het nettoverli­es in 2016 zal zijn opgelopen tot 1.010 miljard yen, omgerekend ruim 8 miljard euro, als gevolg van afwaarderi­ngen op zijn Amerikaans­e nucleaire activiteit­en waar inmiddels faillissem­ent voor is aangevraag­d. Het aandeel Toshiba sloot gisteren 2,7 procent lager op 224 yen. (Beursduive­l/Foto: media.nu.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname