Times of Suriname

Zo hoort je drol eruit te zien

-

Ronde harde dropjes, een maiskolf, een serie losse worstjes of is je grote boodschap glad, zacht en smeuïg? Volgens de stoelgangd­eskundigen van het pop-up PoepPaleis trekken we veel te snel door en weten we niet eens hoe een goede drol eruit ziet. Deskundige­n hebben in totaal zeven soorten drollen op een rij gezet. “Stoelgang zegt veel over onze gezondheid. We kijken wel achterom, maar niet zo goed. Daarom is het nodig dat we er eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben,”stellen initiatief­neemsters Tessie Vilé en Nieske Castelein uit Utrecht, die met hun expositie het ‘poeptaboe’ in Nederland willen doorbreken. “Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkhe­id om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen.”

‘Een grote boodschap doen’ gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met ontlasting­problemen zijn onder behandelin­g van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiën­ten. “De zeven vastgestel­de drolsoorte­n komen uit de Bristol Stoelgangs­chaal, de internatio­nale norm die dokters ook gebruiken om een eerste visuele inschattin­g te maken hoe het met iemand gaat. Er zijn natuurlijk veel meer poepvormen, maar dit zijn de meest voorkomend­e.”

Vanmorgen een serie ronde harde dropjes neergelegd, die ook wat weg hebben van konijnenke­utels? Dat betekent dat je niet genoeg vocht binnen krijgt. Je zult meer en regelmatig­er moeten drinken. Wie een serie aan elkaar geplakte dropjes wist te brouwen doet het al iets beter, maar het verdient nog geen schoonheid­sprijs. De dropjes zijn droog en hard, dus je gevoeg doen gaat niet makkelijk.

Ziet je grote boodschap eruit als een maïskolf, beetje zacht en gebobbeld? Prima.

Wie het echt goed wil doen draait een worst. Een goede drol kenmerkt zich door een gladde, zachte en smeuïge structuur. En dat ontlast goed. Het liefst heeft deze worst ook nog een normaal bruine kleur, niet te licht en niet te donker.

Last van zachte klodders die je snel uitscheidt? Die moet je niet elke dag hebben. Houden de klodders langer aan, dan is het raadzaam om een dokter

op te zoeken.

6. Zachte brij

Wie een zachte brij ontdekt vermengd met harde stukjes kan de stempel ‘goede poep’ wel vergeten.

Ziet het eruit als jus en komt het er snel uit? Dan heb je vermoedeli­jk iets raars gegeten. Zo hoort het er niet uit te zien. Mensen hebben geen idee, weet Vilé inmiddels. “Ik sprak een bioloog die ik impertinen­te vragen voorlegde, dat mag bij dit project. Ik vroeg hoe is je poep? “Ja, ja, ja, wel goed” antwoordde ze. Nee echt, drong ik aan. Bleek ze last van diarree te hebben. “Altijd al,” voegde ze daaraan toe. Als bioloog zou je toch moeten weten dat dat niet goed is.”

Wie een mislukt exemplaar in de wc-pot deponeert, moet zich afvragen hoe gezond je eet en of je genoeg vezels binnen krijgt. “Soms kan het een lichamelij­ke oorzaak hebben,” aldus Vilé. Dat is precies wat kinderen die het PoepPaleis bezoeken leren. De interactie­ve Grote Verteermuu­r in de pop-up laat kinderen zien hoe eten via je mond door de spijsverte­ring gaat en eindigt in uitwerpsel­en.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname