Times of Suriname

Na 63 jaar kreeg ik plotseling antwoord op mijn brief

-

In de jaren 1920 vingen de grootouder­s van André Van Belleghem (79) in Oostkerke een Hongaars pleegkind op. Ilona Ézsiás werd een goede vriendin van z’n moeder Maria Slabbinck. Nadien ging Ilona terug naar Hongarije en verloren ze elkaar uit het oog. In 1954 probeerde André met een brief naar Hongarije terug contact te zoeken, maar er kwam nooit een antwoord. Tot dit jaar. “Plotseling kreeg ik een mail van haar kleinzoon Atilla. Hij had de brief op zolder gevonden”, vertelt André Van Belleghem, die in Oedelem woont. Het verhaal van de 25.000 Hongaars kinderen die na de Eerste Wereldoorl­og in ons land werden opgevangen, is een weinig gekende geschieden­is. In 1918 viel het Oostenrijk­s-Hongaars Keizerrijk uiteen. Hongarije werd daarbij een onafhankel­ijk land, maar verloor veel grondgebie­d aan de buurlanden.

Honderddui­zenden Hongaren vluchtten weg uit de verloren gebieden naar hoofdstad Boedapest, wat leidde tot bittere armoede en honger. Via christelij­ke organisati­es werden toen heel veel Hongaarse kinderen tijdelijk in WestEurope­se gastgezinn­en opgevangen. In 1923 kwam de eerste trein met Hongaarse kinderen toe in ons land. Het waren hoofdzakel­ijk meisjes tussen 3 en 15 jaar. Ze bleven meestal 6 maanden in België. “Mijn grootouder­s Kamiel Slabbinck en Rosalie Demets namen ook een Hongaars meisje in hun huis. Ze heette Ilona en was ongeveer de leeftijd van mijn moeder Maria. Ze werden goede vriendinne­n, maar verloren nadien contact toen Ilona opnieuw naar Hongarije ging”, zegt André Van Belleghem.

“In 1954 vertelde mijn moeder het verhaal van Ilona. Ze had zelfs nog een oud adres van haar in Hongarije. Ik was toen 16 jaar en schreef een brief in het Frans met het verhaal van Oostkerke en mijn moeder. We krijgen echter nooit antwoord. De brief is wel toegekomen, maar het was toen de tijd van het strenge communisme. Wel heeft Ilona de brief laten vertalen in het Hongaars door een oude non.” Ruim 60 jaar verdween het verhaal van Ilona op de achtergron­d, tot André begin dit jaar plots een mail kreeg uit Hongarije. Atilla, een kleinzoon van Ilona, bleek ook erg geïnteress­eerd in zijn familieges­chiedenis en had de brief uit België gevonden op de zolder van Ilona. Zijn grootmoede­r was in 2003 reeds gestorven. Atilla zocht op internet het adres en vroeg hem of hij de juiste André Van Belleghem was.

“Dat was fantastisc­h, alsof we een oud familielid terugvonde­n. Een happy end na bijna 100 jaar. Atila is archivaris en was zo heel er geïnteress­eerd in die oude dozen op zolder van zijn oma. Ik heb hem onmiddelli­jk geantwoord en de bal is aan het rollen gegaan. We hebben nu vaak contact via e-mail.”

“We zouden graag deze zomer een reünie houden in Oostkerke met de familie van Ilona en onze familie. Spijtig genoeg zijn zowel mijn moeder als Ilona ondertusse­n overleden.”

(HLN/Foto:hln.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname