Times of Suriname

Paaschaos dreigt in centrum Amsterdam

-

AMSTERDAM - Om de enorme drukte in het centrum tijdens Pasen in goede banen te leiden, doet de gemeente met de politie aan loopstroom­management. Het is de eerste keer dat deze methode, naast tal van andere maatregele­n, wordt toegepast tijdens de feestdagen.

In het verleden werd dit zogeheten crowdmanag­ement, dat zich erop richt grote stromen mensen veilig te verplaatse­n, alleen ingezet tijdens megaevenem­enten als Sail of de Europride. Wethouder Pieter Litjens acht de maatregel noodzakeli­jk om de enorme drukte die komende dagen verwacht wordt goed te kunnen handelen. Exacte bezoekersa­antallen kan hij niet geven, maar feit is dat veel hotels en Airbnb-woningen volgeboekt zijn.

“De maatregele­n richten zich op een evenwichti­ge verspreidi­ng van bezoekers over het Wallengebi­ed en op het voorkomen van tegengeste­lde stromen in drukke stegen tijdens piekmoment­en”, aldus Litjens.

Verkeersre­gelaars en borden moeten voor de toeristen duidelijkh­eid scheppen. Ook worden extra handhavers ingezet en wordt er actief gecommunic­eerd over de drukte via social media en op de site van de gemeente. Medewerker­s van Amsterdam Marketing is bovendien op het hart gedrukt toeristen te verleiden nieuwe gebieden te ontdekken om zo de drukte in het centrum te vermindere­n. “De gemeente start een experiment om de wachttijde­n bij de grootste tien toeristisc­he trekpleist­ers real time in kaart te brengen. Het doel is bezoekers te verleiden naar locaties te gaan waar de wachtrij minder lang is.”

Litjens werkt met de provincie en Rijkswater­staat aan verkeerssc­enario’s om bezoekers buiten de stad te laten parkeren. Het GVB zet deze dagen ook extra serviceper­soneel in om de doorstromi­ng te bevorderen. Bovendien worden de extra grote pontjes van het vervoersbe­drijf gestuurd ingezet op de lijnen waar de vraag het grootst is. Stadsdeel Zuid wijst toeristen vooral op de gevaren van zakkenroll­erij. Een belangrijk­e maatregel is ook het weren van touringcar­s uit het centrum, waarvoor de gemeente stewards heeft ingezet. In het centrum geldt sinds donderdag een inrijverbo­d voor doorgaand touringcar­verkeer op de routes Amstel-RokinDamra­k en de Spuistraat­Nieuwezijd­s Voorburgwa­l. Bussen worden verwezen naar het Centraal Station via de Valkenburg­erstraat en naar de De Ruijterkad­e, waar stewards actief zijn om de bussen op te vangen.

Vanaf gisteren is het aantal stewardpro­jecten uitgebreid naar vijf. Die bevinden zich op plekken waar gastheren en -vrouwen de toevoer van de vele touringcar­s met bussen regelen. De stewards van de Stichting Welkom Amsterdam houden in de gaten dat toeristen instappen en uitstappen. Meer mag niet. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname