Times of Suriname

Ouders van Tristan van der V. getuigen niet in rechtszaak

-

ZUID-HOLLAND - De drie Haagse rechters die de zaak behandelen rond de schietpart­ij van Tristan van der V. mogen de zaak vandaag gewoon behandelen. De poging van twee verzekerin­gsmaatscha­ppijen om de rechtbank te wraken, is gisteren afgewezen. Het verzoek werd volgens de wrakingska­mer te laat ingediend.

Een groep van dertien slachtoffe­rs en getuigen heeft de ouders van Tristan en hun verzekeraa­rs Reaal en Vivat gedaagd voor de schade die zij hebben geleden door de schietpart­ij in 2011 in Alphen aan den Rijn. Maar volgens de verzekeraa­rs was Tristan tijdens de schietpart­ij niet meer meeverzeke­rd met zijn ouders, omdat hij in 2004 op zichzelf was gaan wonen. Hij was zelf verzekerd via Nationale-Nederlande­n. Die verzekeraa­r heeft eerder al een maximale uitkering aan een grote groep slachtoffe­rs gedaan. Advocaat Peter Knijp van zowel de verzekeraa­rs als de ouders verwijt de rechtbank partijdigh­eid, omdat die een aangepast polisblad eist dat niet zou bestaan. ‘En als we dat polisblad niet kunnen overleggen, dan gaat de rechtbank ervan uit dat Tristan nog gewoon was meeverzeke­rd. Daarmee schaart de rechtbank zich aan de zijde van de eisers.’ Volgens Knijp zijn er wel andere bewijzen dat Tristan vanaf 2005 niet meer was meeverzeke­rd bij zijn ouders, zoals e-mailcorres­pondentie en een lagere verzekerin­gspremie. ‘Maar die gegevens wil de rechtbank niet zien.’

Maar de wrakingska­mer oordeelde gisteren dat het wrakingsve­rzoek te laat werd ingediend. De advocaat reageert op een mail van de rechtbank van 4 april en diende zijn wrakingsve­rzoek pas 14 april, afgelopen vrijdag, in. Die periode is te lang. Een inhoudelij­ke beoordelin­g van het wrakingsve­rzoek is niet meer gemaakt. Onduidelij­k is hoe de zitting woensdag zal verlopen. De rechtbank riep de ouders van Tristan in maart op hen nog een aantal vragen te kunnen stellen, onder meer over de psychische gesteldhei­d van hun zoon op de dag van de schietpart­ij in 2011 in winkelcent­rum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Maar de ouders zullen niet naar de rechtbank komen. Dat kunnen ze psychisch niet aan. ‘Als het niet gaat, gaat het niet’, aldus hun advocaat Peter Knijp. Volgens een groep eisers hadden de ouders van Tristan in 2011 meer moeten doen om de schietpart­ij van hun zoon te voorkomen. Ze zouden hebben geweten dat hun zoon geestelijk verward en labiel was. Bij de schietpart­ij vielen 6 doden en 17 gewonden. De schutter bracht daarna ook zichzelf om het leven. In 2012 wilde de vader bij een andere procedure ook niet getuigen. Toen werd hij daartoe gedwongen door het Hof.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname