Times of Suriname

Nederlands­e scholier tevreden met leven

-

DEN HAAG - Nederlands­e leerlingen van vijftien zijn heel tevreden met hun leven. Ze geven hun leven gemiddeld een 7.8, blijkt uit driejaarli­jks onderzoek door de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO).

Het merendeel van de scholieren voelt zich thuis op school (81 procent) en voelt zich geen buitenstaa­nder (91 procent), blijkt uit de OESOcijfer­s, die staatssecr­etaris Sander Dekker (Onderwijs) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Leerlingen worden aanzienlij­k minder gepest dan hun leeftijdsg­enoten in vergelijkb­are landen. Slechts een handvol van hen doet het beter. Een gemiddelde Nederlands­e vijftienja­rige is tevredener dan een leeftijdsg­enoot in het buitenland, maar levert ondertusse­n ook goed werk. Dat kan prima samengaan, blijkt volgens de OESO uit onder andere de Nederlands­e prestaties. Nederlands­e leerlingen zijn wel wat minder gemotiveer­d om het beste uit zichzelf te halen.

Ze presteren de laatste jaren ook steeds wat minder goed in bijvoorbee­ld wiskunde dan voorheen, bleek afgelopen najaar al.

Nederlands­e ouders verdienen een compliment; hun kinderen voelen zich door hen erg gesteund. Dat percentage ligt ver boven het gemiddelde van de onderzocht­e landen. “Vergeleken met andere rijke landen zijn Nederlands­e kinderen gelukkig en gaan ze graag naar school, ” leest Dekker in de cijfers. “Dat is een grote verdienste van al die leraren die daar iedere dag aan bijdragen.” (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname