Times of Suriname

Ambulances beschikbaa­r op Koningsdag

-

AMSTERDAM - Sylvana Simons hoeft geen schadeverg­oeding te betalen aan de stichting achter haar voormalige politieke partij Denk. Die eiste in totaal 62.000 euro omdat ze zich niet aan haar opzegtermi­jn zou hebben gehouden en haar geheimhoud­ingsplicht had geschonden door zich negatief uit te laten over Denk. De kantonrech­ter in Amsterdam bepaalde gisteren dat hier geen sprake van is geweest.

Dat Simons op 24 december vorig jaar een e-mail stuurde waarin ze aangaf dat ze zich terugtrok als kandidaat-Kamerlid voor Denk, betekent volgens de rechter niet dat de stichting achter de partij mocht aannemen dat zij haar arbeidsbij­eenkomst wilde beeindigen. Simons heeft echter wel berust in het ontslag op staande voet dat de stichting haar later heeft gegeven, waardoor de arbeidsove­reenkomst wel is beëindigd. Dit ontslag is volgens de rechter niet rechtsgeld­ig gegeven, waardoor de stichting nu haar een vergoeding van een kleine 5000 euro aan salaris en enkele toeslagen moet betalen. Verder stond het Simons volgens de rechter vrij zich kritisch uit te laten over de keuzes en denkbeelde­n van de partij. Ze heeft het in haar arbeidscon­tract “zeer vaag geformulee­rde” geheimhoud­ingsbeding dan ook niet geschonden. Bovendien was ze in dienst van de stichting en niet van Denk, luidt het oordeel.

Simons vertrok omdat ze zich naar eigen zeggen niet meer kon vinden in de stijl van Denk. Ook was ze teleurgest­eld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreiging­en aan haar adres. Daarop richtte de presentatr­ice een nieuwe partij op: Artikel 1. Ze behaalde hiermee echter niet genoeg stemmen tijdens de verkiezing­en voor een plek in de Tweede Kamer.

(De Telegraaf/Foto: De

Gelderland­er.nl) AMSTERDAM - De ambulanced­iensten zijn op en rond Koningsdag overal en voor iedereen beschikbaa­r. Dat heeft Ambulancez­org Nederland (AZN) laten weten in reactie op een brandbrief van FNV Zorg & Welzijn over een groot tekort aan ambulancep­ersoneel rond de feestdag. “De ambulanced­iensten herkennen zich niet in het beeld dat FNV schetst. Uit navraag bij de grote steden blijkt dat de paraatheid van de ambulances op Koningsdag op orde is en dat van onverantwo­orde situaties geen sprake is,” aldus de brancheorg­anisatie voor de ambulancez­org.

In de brandbrief aan minister Edith Schippers (Volksgezon­dheid) waarschuwt de vakbond wel voor “onverantwo­orde situaties.” De FNV zegt lijsten van uitzendbur­eaus te hebben gekregen waaruit blijkt dat er forse behoefte is aan uitzendkra­chten de komende periode. Vooral bij particulie­re ambulanced­iensten en in meerdere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem zijn de problemen volgens de vakbond het grootst. Het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport laat weten dat de door de FNV genoemde ambulancer­egio’s door AZN zijn benaderd, maar dat die zonder uitzonderi­ng hebben laten weten geen problemen te hebben met de paraatheid van de ambulances op Koningsdag. Volgens het ministerie is het wel zo dat er de komende vijf tot tien jaar meer ambulancev­erpleegkun­digen bij moeten komen. Daar is al 10 miljoen euro voor uitgetrokk­en. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname