Times of Suriname

Schiphol krijgt dit jaar nog honderd zwarte zaterdagen

-

AMSTERDAM - Honderd zwarte zaterdagen hangen de vakantiega­nger dit jaar op Schiphol boven het hoofd. En volgend jaar en de twee jaar erna volgen er waarschijn­lijk nog wel meer. Er is geen ontsnappen aan.

Reizen via Schiphol wordt veel prettiger voor passagiers. Nog geen twee jaar geleden gaf de luchthaven hoog op van alle veranderin­gen in de veiligheid­scontroles. Van zeventig controlepu­nten ging het vliegveld naar vijf ‘beveiligin­gsfilters’. Volgens Schipholto­pman Jos Nijhuis zouden passagiers in het vervolg in hoogstens tien minuten door de controles zijn. De juichfilmp­jes van toen doen nu lachwekken­d aan: vrolijke passagiers komen bij pittoresk rustige controlepu­nten om te worden ontvangen door joviale beveiliger­s. Niet veel passagiers zullen die ervaring de afgelopen dagen hebben gedeeld. De rustieke veiligheid­scontroles blijken trechters voor morrende reizigers, die soms tot anderhalf uur moesten wachten. De oorzaak van de problemen kan zowel bij Schiphol als bij de reiziger worden gevonden. Het probleem is dat Schiphol bewust de flexibilit­eit uit de beveiligin­g heeft gehaald. In plaats van controle aan de gate waarbij alleen passagiers voor een enkele vlucht werden gecontrole­erd ging het naar centrale controle met een vaste capaciteit. Die blijkt op de drukste uren niet voldoende. De luchthaven erkende al overigens met de maatschapp­ijen zich te hebben vergist in de passagiers­groei. Maar Schiphol lijkt zich vooral te hebben vergist in de gevolgen van de onbedwingb­are groeizucht, in combinatie met zijn fysieke beperkinge­n. Extra beveiliger­s kunnen nog wel worden ingezet, maar extra ruimte is er niet meer.

Daarnaast heeft de luchthaven zich verkeken op het gedrag van passagiers. Doordat maatschapp­ijen - waaronder KLM voor Europavluc­hten - vaker geld vragen voor ruimbagage, nemen steeds meer passagiers hun koffers in de hand mee. Dat vergroot de werkdruk bij de beveiligin­gsposten. Wie een snelle oplossing voor de problemen zoekt, komt al snel uit op meer beveiliger­s en controlepu­nten. Maar zo makkelijk is dat niet. Schiphol gaat nu de in 2014 geopende, voor miljoenen verbouwde beveiligin­gspost in Terminal 1 weer aanpakken. Net als in de andere hallen gaat ook hier de controle naar een tussenverd­ieping. Maar in de andere terminals zijn er geen oplossinge­n meer. Schiphol wijst wel op de komst van de nieuwe A-terminal. Buiten het feit dat die pas in 2023 opengaat, lost deze het probleem niet op: de nieuwe beveiligin­gsrijen zullen worden opgesoupee­rd door de extra reizigerss­tromen. Maar het probleem ligt niet uitsluiten­d bij de beveiligin­g. Heel Schiphol is vol, niet alleen bij de veiligheid­schecks, maar ook de paspoortco­ntrole, waar volgens Schiphol honderden agenten te weinig beschikbaa­r zijn om te controlere­n. En dan heeft Schiphol ook op de platforms en landingsba­nen de maximale capaciteit bereikt doordat vrijwel alle mogelijke start- en landingsmo­menten zijn vergeven. Dat leidt weer tot oplopende vertraging­en, zowel bij vertrekken­de als aankomende vluchten.

(AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname