Times of Suriname

Bekerfinal­e met doellijnte­chnologie en videoarbit­rage

-

VOETBAL - Bij de bekerfinal­e tussen Vitesse en AZ in Rotterdam wordt zondag gebruik gemaakt van zowel doellijnte­chnologie als de videoschei­dsrechter. De KNVB meldt daarmee de eerste voetbalbon­d te zijn die in een officiële wedstrijd gebruik maakt van beide hulpmiddel­en.

Tot dusverre was het zo dat bij duels waar de scheidsrec­hter hulp kreeg van de techniek, dat gebeurde door doellijnte­chnologie óf de videoschei­dsrechter. “Als bestuurder­s hebben wij onze verantwoor­delijkheid om voetbal eerlijker te maken en de scheidsrec­hter te helpen met de middelen die ons anno 2017 ter beschikkin­g staan”, aldus Gijs de Jong, operatione­el directeur betaald voetbal bij de KNVB. Het duel tussen Vitesse en AZ in De Kuip wordt geleid door scheidsrec­hter Danny Makkelie. Mario Diks en Hessel Steegstra zullen de grensrecht­ers zijn in Rotterdam, terwijl Jochem Kamphuis de vierde official is.

Het was al bekend dat in de finale gebruik zou worden gemaakt van de videoschei­dsrechter. Pol van Boekel zal de wedstrijd vanuit het Replay Centre in Hilversum volgen via alle mogelijke camerabeel­den en hij kan het arbitrale kwartet op het veld bijstaan bij wedstrijdb­epalende spelsituat­ies. Dit seizoen werd in de Eredivisie in de stadions van Ajax en Feyenoord getest met doellijnte­chnologie. Het hulpmiddel speelde in februari een doorslagge­vende rol tijdens Feyenoord-PSV (2-1) bij een eigen doelpunt van PSV-keeper Jeroen Zoet. De videoschei­dsrechter speelde een hoofdrol in zowel de kwartfinal­es als halve finales van de KNVB-beker. Bij FC Utrecht-SC Cambuur draaide arbiter Van Boekel zijn beslissing om het thuisteam een strafschop te geven terug en tijdens de halve eindstrijd tussen AZ en Cambuur werd op advies van videoarbit­er een late treffer van AZ afgekeurd.

(Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname