Times of Suriname

Instorting kalifaat brengt exodus van IS-strijders op gang

-

GROOT-BRITTANNIE - Nu het kalifaat afbrokkelt, krijgt Islamitisc­he Staat af te rekenen met een exodus van buitenland­se strijders. Dat meldt The Guardian. Grote aantallen strijders en sympathisa­nten verlaten de terreurbew­eging en proberen Turkije binnen te geraken.

Tientallen buitenland­se ISstrijder­s zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen, zo schrijft de krant. De meesten zijn gevat toen ze de grens wilden oversteken. Hoeveel er wel de oversteek naar Turkije konden maken, is niet bekend. Bronnen binnen IS hebben bevestigd dat de gelederen in de laatste bolwerken snel krimpen nu een grondoffen­sief nakend is in Raqqa en Tabqa, waar de afgelopen vier jaar veel buitenland­se strijders zijn ingezet. En volgens Turkse en Europese functionar­issen worden hun ambassades steeds vaker gecontacte­erd door mensen die zich sinds 2013 bij de terreurbew­eging aansloten.

Van anderen wordt gevreesd dat ze de exodus gebruiken om naar Europa te reizen en zich daar te wreken voor het afbrokkele­nde kalifaat. Inlichting­endiensten schatten dat minstens 250 van dergelijke ideologisc­h-geïnspiree­rde IS-strijders tussen eind 2014 en midden 2016 naar Europa gereisd zijn.

De Turkse politie beweert eerder dit jaar een reeks arrestatie­s te hebben verricht, waardoor de belangrijk­ste smokkelrou­tes belemmerd zijn. Inlichting­enofficier­s in de regio denken echter dat sommige van deze routes nog in gebruik zijn. Inlichting­endiensten vermoeden dat er 30.000 buitenland­se strijders naar het kalifaat getrokken zijn om met IS te vechten. De Amerikaans­e regering schat dat er 25.000 van hen sindsdien gedood zijn. Volgens de recentste cijfers zijn 276 strijders uit België nog niet teruggekee­rd uit Irak of Syrië. Vermoedeli­jk zijn 115 van hen dood, maar de andere 161 vormen nog steeds een gevaar. Om zich beter te kunnen voorbereid­en op hun terugkeer, gaan België en Irak informatie uitwissele­n over IS-strijders. Dat heeft de Belgische minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag bekendgema­akt. (HLN)

 ??  ?? Buitenland­se IS-strijders zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen. (Foto: bevelandni­euws.nl)
Buitenland­se IS-strijders zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen. (Foto: bevelandni­euws.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname