Times of Suriname

Venezuela stapt uit de OAS

-

VENEZUELA - Venezuela stapt uit de Organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS), na een lidmaatsch­ap van meer dan 65 jaar. Dat heeft de minister van Buitenland­se Zaken, Delcy Rodriguez, aangekondi­gd. “De terugtrekk­ing van Venezuela uit de OAS is onvoorwaar­delijk. Ze heeft te maken met de waardighei­d van ons volk”, aldus de minister.

Rodriguez kondigde aan dat president Nicolas Maduro het vertrek uit de OAS had geëist als een reactie op de belegde crisisverg­adering van de ministers van Buitenland­se Zaken van 17 lidstaten om hun diepe bezorgdhei­d over Venezuela te bespreken. Caracas had eerder al met een vertrek uit de organisati­e gedreigd indien de vergaderin­g zou plaatsvind­en. Eerder werd Maduro door de secretaris-generaal van de OAS al een dictator genoemd. Venezuela is al lid van de OAS sinds 1951. Volgens Rodriguez zal Caracas het twee jaar durende proces voor het vertrek uit de organisati­e donderdag al in gang zetten. De Organisati­e van Amerikaans­e Staten is het oudste regionale verbond van staten, waartoe de 35 staten behoren in Noord-, Middenen Zuid-Amerika, en de Caraïben.

Eind maart riepen de veertien landen, waaronder de Verenigde Staten en Mexico, al op tot snelle verkiezing­en in Venezuela, en stelden ze ‘erg ongerust’ te zijn over de politieke situatie in het land. Venezuela is al maanden in de greep van een politieke en economisch­e crisis en bij protesten zijn al 32 mensen om het leven gekomen.

Ook dinsdag vielen bij een grote opstand van gedetineer­den in de Jose Antoniogev­angenis in de oostelijke staat Anzoategui zeker twaalf doden en elf gewonden. Gevangenen grepen naar wapens en schoten op elkaar. “Negen gevangenen zijn daarbij doodgescho­ten, twee personen overleden aan een overdosis drugs en één persoon overleed ten gevolge van verschille­nde verwonding­en”, aldus een woordvoerd­er. Volgens de autoriteit­en zit de gevangenis in een overgangsp­eriode. Het gevecht ontstond tussen een groep die voor de veranderin­gen is en een groep die daar fel tegen gekant is. Venezuela kampt met overvolle gevangenis­sen en vele instelling­en zijn in handen van bendes waarvan sommigen toegang hebben tot machinegew­eren en zelfs granaten. De regering in het Zuid-Amerikaans­e land is druk bezig een einde te maken aan de overbevolk­te gevangenis­sen en de wapens die daar volop circuleren. (de Volkskrant)

 ??  ?? Supporters van president Nicolas Maduro in de hoofdstad woensdag. (Foto: kpbs.org)
Supporters van president Nicolas Maduro in de hoofdstad woensdag. (Foto: kpbs.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname