Times of Suriname

Kunstmatig­e baarmoeder biedt prematuren hoop

-

De bijzondere installati­e biedt de kleinste pasgeboren­en net wat meer tijd om hun longen en andere organen te laten rijpen.

De kunstmatig­e baarmoeder is ontwikkeld door onderzoeke­rs van het Children’s Hospital of Philadelph­ia. “Ons systeem kan de ernstige ziekelijkh­eid waarmee extreem vroeggebor­en kinderen te maken hebben, voorkomen”, denkt onderzoeke­r Alan W. Flake.

We spreken van een vroeggeboo­rte als kinderen meer dan drie weken voor de uitgereken­de datum ter wereld gekomen. Bij extreme vroeggeboo­rte moet je bijvoorbee­ld denken aan een kindje dat zich veertien weken of meer te vroeg aandient. Dankzij de goede zorg die er vandaag de dag op neonatale afdelingen is, is het soms mogelijk om zelfs kinderen die na een zwangersch­ap van 22 of 23 weken geboren worden in leven te houden. Rond die leeftijd weegt zo’n kindje ongeveer 600 gram en heeft het een overleving­skans die tussen de 30 tot 50 procent ligt. Maar kinderen die zo vroeg geboren worden en overleven, kampen vaak op latere leeftijd met chronische gezondheid­sproblemen die het resultaat zijn van het feit dat hun organen bij de geboorte nog niet rijp waren. “Deze kinderen hebben dringend behoefte aan een brug tussen de baarmoeder van hun moeder en de buitenwere­ld”, legt Flake uit. “Als we een buitenbaar­moederlijk systeem kunnen ontwikkele­n dat de groei en rijping van de organen een paar weken langer kan ondersteun­en, kunnen we het vooruitzic­ht voor extreem premature baby’s enorm verbeteren.”

Flake en collega’s hebben nu zo’n buitenbaar­moederlijk systeem ontworpen. Het systeem imiteert de baarmoeder voor zover dat mogelijk is. De kunstmatig­e baarmoeder is gevuld met vloeistof en heeft een gecontrole­erde temperatuu­r. Het is een bijna steriele omgeving waarin te vroeg geboren kinderen in het laboratori­um geproducee­rd vruchtwate­r ademen. “Foetale longen zijn ontworpen om te functioner­en in een vloeistof en wij simuleren die omgeving, waardoor de longen en andere organen zich verder kunnen ontwikkele­n”, vertelt onderzoeke­r Marcus G. Davey. Via de navelstren­g pompt het hart van de foetus bloed in een apparaat dat buiten de ‘baarmoeder’ staat. Het apparaat doet dienst als placenta en wisselt zuurstof en koolstofdi­oxide uit.

Het systeem is inmiddels aan een vuurdoop onderworpe­n. De onderzoeke­rs stopten er foetussen van schapen in. De lammetjes zijn zeer geschikt voor dergelijke experiment­en, omdat hun prenatale longontwik­keling sterk lijkt op die van mensen. Sommige van deze lammetjes verbleven wel 28 dagen in goede gezondheid in de baarmoeder. Ze ademden en slikten normaal, openden hun ogen, kregen wol, werden steeds actiever en ook hun groei was normaal. De komende tijd zullen de onderzoeke­rs nog aan het systeem sleutelen. Ze verwachten dat het zeker nog wel tien jaar duurt voor de kunstmatig­e baarmoeder­s extreem premature kindjes gaan herbergen. Maar als het zover is, zal de kunstmatig­e baarmoeder ingezet kunnen worden om kindjes die na een zwangersch­ap van 23 tot 28 weken ter wereld komen, een grotere kans op een gezond leven te geven. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Het team wil een kleine asteroide op Mars werpen. Daarvoor gebruiken ze een ruimtevaar­tuig met een krachtige laser. Bij zo’n inslag ontstaat er een krater met een diameter van ongeveer negen kilometer. Dit wordt de Omaha-krater genoemd. Daarnaast komt er zoveel hitte vrij, dat ijs in de nabije omgeving smelt en dat het smeltwater in de krater stroomt. De temperatuu­r van het water wordt onder de elf graden Celsius gehouden, zodat er weinig water verloren gaat. Het kratermeer kan zo duizenden jaren blijven bestaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname