Times of Suriname

Ontstaat er in 2036 een meer op Mars?

-

Zwemmen op Mars? Kolonisati­e krijgt een kickstart

Misschien kan het in het jaar 2036. Wetenschap­pers zijn van plan om een meer te vormen op de rode planeet. Een ambitieus plan.

Op een nieuwe site presentere­n de onderzoeke­rs hun plan om een meer te creëren op het oppervlak van Mars. De teamleden schrijven dat het lastig is om een hele planeet te terravorme­n, maar dat een klein stukje wel moet lukken. Door een meer te vormen op het oppervlak van deze planeet is het makkelijke­r voor kolonisten om de planeet te kolonisere­n. Het grote voordeel is dat er een gebouw om het meer kan worden gebouwd. Dit maakt het mogelijk om een complex te realiseren met een oppervlak van miljoenen vierkante meters. Groot genoeg voor misschien wel duizenden kolonisten om te wonen. De kolonisten kunnen overtollig­e zuurstof boven de kraterbode­m pompen, waardoor er een lokale ozonlaag ontstaat. Het is geen gekke gedachte dat er uiteindeli­jk rondom het meer planten gaan groeien. Lokaal is er immers sprake van een unieke combinatie van ozon, hitte, water en lucht. “Door op te schalen ontstaan er al snel nederzetti­ngen, die zelfvoorzi­enend zijn en zelf expedities uitvoeren op Mars”, schrijft het team in een persberich­t. “Hierdoor hoeft er vanuit de aarde minder vracht worden aangevoerd.”

Als het eerste terravormi­ngproject geslaagd is, gaat het team verder. In 2061 hopen de onderzoeke­rs een tweede asteroïde naar Mars te slingeren: 2005 LF8. Hierbij ontstaat er een nog grotere krater met een groter meer. Wellicht dat er ooit miljoenen mensen aan dit meer wonen.

Dit klinkt natuurlijk fantastisc­h, maar is het heel realistisc­h dat de schetsen op de tekentafel daadwerkel­ijk tot leven komen? Voor nu moeten we de plannen van team MATT met een korreltje zout nemen. Dit plan heeft geen schijn van kans als niemand investeert. Als Elon Musk iets ziet in dit idee, dan kan het in een keer hard gaan. Maar is niemand bereid om geld in het project te pompen, dan eindigt het voorstel in de prullenbak. Zo hard kan het zijn.

Mocht dit plan uiteindeli­jk sneuvelen, dan niet getreurd. Er ligt nog een ander plan op tafel om Mars te terravorme­n. Andere wetenschap­pers willen een groot magnetisch schild in de ruimte plaatsen dat de atmosfeer van Mars beschermt.

(Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname