Times of Suriname

In Himalaya vermiste wandelaar na 47 dagen levend teruggevon­den

-

Een 21-jarige bergbeklim­mer uit Taiwan is 47 dagen nadat hij en zijn vriendin spoorloos verdwenen in het Himalayage­bergte, levend teruggevon­den. Een reddingste­am trof de vermiste Liang Sheng Yueh zeer verzwakt aan in een canyon op zo een 2.600 meter hoogte nabij het dorp Tipling in Nepal. Bij hem lag ook het dode lichaam van zijn 19-jarige vriendin Liu Chen Chun.

De man wordt verzorgd in een ziekenhuis in Kathmandu. Hoewel hij sterk vermagerd is, hij zou zo een 30 kilo zijn verloren, verkeert hij niet in levensgeva­ar. “Hij spreekt heel traag”, zegt dokter Sanjaya Karki die hem verzorgt. Volgens de man stierf zijn vriendin drie dagen voor hun vondst. “Hij heeft geen traumatisc­he verwonding­en, maar zijn lichaam heeft wonden van wormenbete­n”, aldus de arts.

Liang en zijn overleden vriendin werden ontdekt door lokale bewoners. Er werd meteen een reddingshe­likopter ingeschake­ld. De wandelaars zaten beiden in hun eerste jaar aan een universite­it in Taiwan. In februari kwamen ze naar Nepal. Ze werden voor het laatst gezien op 9 maart, toen ze aan een trektocht begonnen ondanks hevige sneeuwval. De familie van het stel werd ongerust toen de twee op 10 maart geen contact opnamen zoals ze wel beloofd hadden. Vijf dagen later schakelde de familie hulp in om het stel op te sporen.

De website Missingtre­kker. com meldde dat het stel wat tegenslag had gehad voor de aanvang van de trektocht, waaronder vermiste bagage en ruzie over ‘triviale zaken’. “Ik wou dat ik hier nooit beland was”, schreef Liu op Facebook. De wandelaars waren vermoedeli­jk op weg naar Taiwanese vrienden in het dorp Langtang. De Nepalese politie schakelde drie berggidsen en een helikopter in om op zoek te gaan naar de studenten, maar de voortduren­de sneeuwval en enkele lawines bemoeilijk­ten de zoektocht. Madhav Basnet, die deel uitmaakte van het reddingste­am, vertelde aan de BBC dat de wandelaars vermoedeli­jk waren uitgeglede­n op een wandelpad en vervolgens vast kwamen te zitten in een rotsspleet waar ze niet meer uit konden komen. Liang zou zich in leven hebben gehouden met water en zout.

(AD/Foto:ad.nl)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname