Times of Suriname

Alle ambtenaren krijgen SRD 500 koopkracht­versterkin­g

-

PARAMARIBO - Het gelijkheid­sbeginsel heeft ervoor gezorgd dat alle ambtenaren dit jaar een koopkracht­injectie tegemoet mogen zien zoals het onderwijsv­eld dat eerder voor elkaar kreeg. Vanaf eind april tot en met juni krijgen de ambtenaren SRD 375 bijgeschre­ven op hun rekening. In juli wordt vakantiege­ld uitbetaald en vanaf augustus tot en met december wordt er weer koopkracht­versterkin­g van SRD 500 per maand uitbetaald. In januari 2018 beginnen de gesprekken voor een loonronde.

Dit is het resultaat van de onderhande­lingen die het Kabinet van de President heeft gevoerd met vakorganis­aties. De koopkracht­versterkin­g zal de Staat maandelijk­s extra 15 miljoen kosten, dat betaald wordt uit de brandstofb­elasting die recent is doorgevoer­d. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal de overeenste­mming geen nare gevolgen hebben voor de wisselkoer­s en inflatie. Het zou gaan om een weloverwog­en stap. Wat de loonronde die begin volgend jaar van start gaat betreft, heeft in ieder geval de Centrale van Landsdiena­renorganis­aties (CLO) haar wensenpakk­et reeds op tafel gelegd. Het gaat om een correctie van 111% om de scheve verhouding die zou zijn ontstaan ten opzichte van het onderwijsv­eld weer in balans te krijgen. “Natuurlijk kunnen we hier en daar nog aan gaan sleutelen, maar dit is in principe ons uitgangspu­nt”, zegt CLO-ondervoorz­itter Michael Miskin. “We hebben dit zo gedaan om aan de regering en de gemeenscha­p te tonen wat de consequent­ies zijn als je dit aan de leerkracht­en geeft.”

Indien de CLO volgend jaar de gewenste correctie heeft kunnen afdwingen, zal de loonsom ruim SRD 3,6 miljard kunnen bedragen; tweemaal hoger dan dit jaar. “Wij moeten daarnaar kijken, maar dat zijn natuurlijk de consequent­ies van het geven van loon aan de leerkracht­en”, zegt Miskin. Van de gewenste looncorrec­tie zal echter 56% weer naar de staatskas vloeien via belastingi­nhoudingen.

BC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname