Times of Suriname

Boetes en waarschuwi­ngen voor onveilig eten tijdens Koningsdag

-

AMSTERDAM - Negen mensen kunnen een boete tegemoet zien omdat het voedsel dat zij verkochten tijdens Koningsdag onveilig was. De inspecteur­s van de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) deelden verder 89 schrifteli­jke waarschuwi­ngen uit. Vooral bij particulie­re verkopers was er iets mis.

Dat is de uitkomst van in totaal 411 inspecties die vijftig inspecteur­s uitvoerden op vrijmarkte­n en andere festivitei­ten, meldde de NVWA gisteren. Wat precies leidt tot een boete kan een woordvoers­ter van de NVWA niet zeggen, omdat het per keer verschilt. “De overtredin­g is iets zwaarder. En soms had een aanbieder al eens een waarschuwi­ng op zak.” De boetes variëren van 525 tot 1050 euro. Vijftien keer moesten standhoude­rs voedsel weggooien, omdat het niet geschikt was voor consumptie. Soms werd afgekeurd voedsel onbruikbaa­r gemaakt met een kleurstof.

De meeste overtredin­gen betroffen eten dat ongaar of niet goed verhit was. Verder hadden verkopers vaak geen gelegenhei­d om hun handen te wassen of ze hadden geen koelbox of thermomete­r om de temperatuu­r van het eten te meten. Donderdag was het vrij koud zodat eten vooraf niet snel bedierf, maar wel koelde eten na bereiding, soms te snel af.

(NU.nl)

SCCN TV 17.2

10:30 Germany - Bundesliga: RB Leipzig - FC Ingolstadt 04 12:40 Doc.: Football’s Greatest - Gerd Muller

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname