Times of Suriname

Arkansas executeert vierde gevangene in acht dagen

-

VS - In de Amerikaans­e staat Arkansas is voor de vierde keer in acht dagen een terdoodver­oordeelde gevangene geëxecutee­rd.

De 38-jarige Kenneth Williams kreeg een dodelijke injectie toegediend voor het vermoorden van twee mensen tijdens zijn poging te ontsnappen uit de gevangenis. Hij zat al een levenslang­e celstraf uit voor de moord op een 19-jarige vrouw. Arkansas voerde deze maand voor het eerst sinds twaalf jaar weer de doodstraf uit. Sinds 20 april zijn al drie andere gevangenen om het leven gebracht.

Momenteel heeft Arkansas niet meer executies op de planning staan. In eerste instantie zouden acht gevangenen de dodelijke injectie krijgen, maar vier zaken lopen nog. De staat Arkansas had haast met het uitvoeren van de executies, omdat de houdbaarhe­id van een van de gebruikte middelen eind april verstrijkt. Het lukte het farmaceuti­sch bedrijf McKesson eerder om het gebruik tegen te houden van een van de drie middelen die nodig is bij de executies. Arkansas zou de spierversl­apper Vecuronium bromide onder valse voorwendse­len hebben aangeschaf­t. McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt.

Het hooggerech­tshof in Arkansas besloot echter in hoger beroep dat het middel toch mag worden gebruikt. De VS is een van de weinige westerse landen die nog de doodstraf uitvoert. (NU.nl)

 ??  ?? Protest tegen de doodstraf in Arkansas. (Foto: NBC News)
Protest tegen de doodstraf in Arkansas. (Foto: NBC News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname