Times of Suriname

Gewonden bij chaotische betogingen Macedonisc­h parlement

-

MACEDONIE - Bij rellen in en buiten het Macedonisc­he parlement in Skopje zijn donderdaga­vond zeker honderd gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn drie politici, 22 agenten en meerdere journalist­en.

Zo een tweehonder­d demonstran­ten braken door de beveiligin­g van het parlement en bestormden de plenaire zaal. Daarbij kreeg ook de leider van de sociaaldem­ocraten, Zoran Zaev, klappen. Honderden nationalis­tische aanhangers van oud-premier Nikola Gruevski protestere­n tegen de benoeming van een etnische Albanees tot Kamervoorz­itter. De betogers, deels vermomd, sloegen met stoelen om zich heen. Mogelijk bestond een deel van de betogers uit voetbalhoo­ligans.

De politie zette stun- en traangasgr­anaten in om de politici te kunnen evacueren. Ook buiten het parlement kwam het tot botsingen tussen demonstran­ten en autoriteit­en. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehoude­n. De Macedonisc­he president Gjorge Ivanov heeft opgeroepen tot kalmte. Ook de buitenland­chef van de EU, Federica Mogherini, roept op tot kalmte en terughoude­ndheid. Mogherini noemde het geweld in het parlements­gebouw volledig onaanvaard­baar.

Macedonië balanceerd­e in 2001 op de rand van een burgeroorl­og door een opstand van de Albanese minderheid. Dankzij internatio­nale bemiddelin­g werd de crisis bezworen, maar etnische spanningen dreigen nog altijd in de Balkan-staat. (NU.nl)

 ??  ?? Buiten het parlement kwam het tot botsingen tussen demonstran­ten en autoriteit­en.
(Foto: Houston Chronicle)
Buiten het parlement kwam het tot botsingen tussen demonstran­ten en autoriteit­en. (Foto: Houston Chronicle)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname