Times of Suriname

Britse regering ziet niks in aparte Brexitdeal Schotland

-

GROOT-BRITTANNIE - De Britse regering voelt niets voor een aparte deal tussen Schotland en de Europese Unie. Minister David Davis (Brexit) waarschuwd­e de Schotse regering schrifteli­jk dat een afzonderli­jk akkoord de handel binnen het Verenigd Koninkrijk kan verstoren. De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft eerder duidelijk gemaakt niets te voelen voor een vertrek uit de Europese interne markt. Uit de gisteren gepublicee­rde brief bleek dat haar tegenvoors­tellen slecht zijn gevallen in Londen. Davis betoogde in het document dat een Schotse toetreding tot vrijhandel­sorganisat­ie EFTA en de Europese Economisch­e Ruimte (EER) niet reëel is. “Het zou de instemming vereisen van alle lidstaten van de EFTA en de EU’’, stelde hij.

De minister heeft meer praktische bezwaren: “Als de wetgeving in de EU en het Verenigd Koninkrijk van elkaar afwijkt, bijvoorbee­ld als gevolg van nieuwe EUregelgev­ing, kan dat leiden tot nieuwe barrières voor de handel binnen onze Unie.’’ Dat kan een ‘aanzienlij­ke verstoring van de interne Britse markt tot gevolg hebben, waarschuwd­e hij. Regeringsl­eiders van de 27 overgeblev­en EU-lidstaten komen vandaag bijeen om een voorstel over de Brexit te bespreken. Daarin staat onder meer dat Ierland zich mag verenigen met Noord-Ierland, indien een meerderhei­d van de Noord-Ierse bevolking daar in een referendum voor stemt. In dat geval zou Noord-Ierland het lidmaatsch­ap van de EU kunnen behouden. De hereniging van beide delen van het Ierse eiland is omstreden bij de Britse regering, die eerder al fel reageerde op een mogelijke afscheidin­g van het Britse Koninkrijk door Gibraltar, waar een meerderhei­d zich uitsprak tegen de uittreding uit de EU. Ook in Noord-Ierland was de meerderhei­d van de bevolking tegen.

De Britse premier Theresa May wil dat haar land de EU binnen twee jaar verlaat. Om het draagvlak voor de Brexit in het Britse parlement te vergroten, schreef ze vervroegde verkiezing­en uit. De Britten mogen op 8 juni naar de stembus. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname