Times of Suriname

Opvolger Le Pen bij Front National stapt op

-

FRANKRIJK - JeanFranço­is Jalkh stapt op als vervanger van Marine le Pen als voorzitter van het Front National (FN). Jalkh werd door journalist­en geconfront­eerd met eerdere uitspraken waarin hij het bestaan van gaskamers in vernietigi­ngskampen van de nazi’s in twijfel trekt.

Volgens Franse media maakt Jalkh plaats voor Steeve Briois, de huidige burgemeest­er van HéninBeaum­ont. Le Pen maakte maandag bekend dat ze opstapt als voorzitter van haar partij, zodat ze zich helemaal kan richten op de race om het Franse presidents­chap tegen Emmanuel Macron.

Dinsdag werd bekendgema­akt dat Jalkh het stokje van haar zou overnemen, maar hij weigert de post nu, aldus de vicevoorzi­tter van het FN Louis Alliot. “We hebben het er niet meer over.”

De keuze van Jalkh was direct omstreden vanwege zijn eerdere uitspraken over de Holocaust. In een interview in 2000 zei hij dat het gebruik van gas in de nazivernie­tigingskam­pen tijdens de Tweede Wereldoorl­og in vraag kan worden gesteld. Jalkh maakte daarbij direct het onderschei­d tussen provocateu­rs die hij vreselijke mensen noemde en serieuze mensen die om technische redenen vraagteken­s stellen bij de Holocaust.

“Ik beschouw het vanuit technisch oogpunt onmogelijk, ik zeg onmogelijk om het (gas,red.) te gebruiken voor massa-executies. Waarom? Omdat het meerdere dagen duurt om een ruimte waar Zyklon B is gebruikt weer te ontsmetten”, aldus Jalkh destijds over het pesticide dat door de nazi’s werd gebruikt om mensen te vergassen in vernietigi­ngskampen.

De uitspraken van Jalkh zijn pijnlijk voor het Front National, dat Le Pen sinds het aftreden van haar vader probeert te ontdoen van extreemrec­hts gedachtego­ed over de Tweede Wereldoorl­og. Partijopri­chter Jean-Marie le Pen kreeg vorig jaar nog een geldboete opgelegd omdat hij de Holocaust in twijfel trok. (NU.nl)

 ??  ?? Trump nadert bijna zijn honderd dagen als president. (Foto: Malay Mail Online)
Trump nadert bijna zijn honderd dagen als president. (Foto: Malay Mail Online)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname