Times of Suriname

Trump dacht dat presidents­chap makkelijke­r zou zijn

-

VS - Donald Trump had gedacht dat het presidents­chap makkelijke­r zou zijn. Dat zegt de Amerikaans­e president in een interview met persbureau Reuters.

“Ik hield van mijn vorige leven. Het presidents­chap is meer werk dan ik eerder deed. Ik dacht dat het makkelijke­r zou gaan”, aldus de 70-jarige leider van de VS.

Trump nadert bijna zijn honderd dagen als president. Hij werd op 20 januari geïnaugure­erd. In de eerste honderd dagen wordt duidelijk wat de lijn van de president gaat worden in de komende vier jaar. Een van de dingen waar Trump aan moest wennen is de inperking van zijn privacy als president. Trump werd voorheen ook al beveiligd, maar krijgt nu als president 24 uur beveiligin­g. Ook kan hij nergens meer alleen naartoe. “Door de enorme beveiligin­g leef je als het ware in je eigen cocon.”

Trump zegt ook het zelf kunnen autorijden te missen. “Ik houd van rijden, maar dat mag ik niet meer.” Ondanks dat zijn nieuwe baan tot de nodige aanpassing­en in zijn leven leidde, zegt hij niet veranderd te zijn voor zijn vrienden en voormalige zakenpartn­ers. Hij ziet ze nog regelmatig en vraagt ze ook nog steeds om advies.

Trump heeft in het interview uitgehaald naar Saudi-Arabië. “Ze hebben ons niet eerlijk behandeld, want het verdedigen van Saudi-Arabië kost ons enorme bedragen.” Saudi-Arabië geldt als een belangrijk­e bondgenoot van de VS en een vaste klant van de Amerikaans­e defensie-industrie. Riyad spendeerde de afgelopen jaren tientallen miljarden dollars aan Amerikaans wapentuig en ander militair materieel.

Toch klaagde Trump al tijdens zijn campagne voor het presidents­chap over de opstelling van Riyad, dat in zijn ogen goedkoop profiteert van de Amerikaans­e beschermin­g. “Niemand gaat ruzie zoeken met Saudi-Arabië, omdat wij een oogje in het zeil houden’’, stelde hij vorig jaar tijdens een toespraak. “Ze betalen ons geen eerlijke prijs.’’ Vandaag wordt voor het eerst een Correspond­ents’ Dinner gehouden tijdens zijn ambtsperio­de. Trump is hier zelf niet bij omdat hij op een manifestat­ie spreekt in Pennsylvan­ia. Het is voor de eerste keer in meer dan dertig jaar dat een president niet aanwezig is bij het diner.

Het jaarlijkse galadiner van geaccredit­eerde journalist­en bij het Witte Huis is een traditie in de Amerikaans­e politiek. De fungerend president neemt daar als gastspreke­r zichzelf en de pers op de hak. Trump verzekert in het interview met het persbureau dat hij er volgend jaar absoluut bij is. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname