Times of Suriname

Londense politie verijdelt twee terreuraan­slagen in 24 uur

- Agenten patrouille­ren door de wijk waar donderdaga­vond vijf arrestatie­s plaatsvond­en. (Foto: de Volkskrant)

GROOT-BRITTANNIE - De Londense politie heeft een buitengewo­ne dag achter de rug, aldus Neil Basu, de coördinato­r van het anti-terreurtea­m. Binnen 24 uur zijn vermoedeli­jk twee aanslagen verijdeld. Donderdaga­vond bestormden zwaarbewap­ende anti-terreureen­heden een huis in het noorden van de hoofdstad, waar vijf arrestatie­s werden verricht. Enkele uren daarvoor werd voor het Paleis van Westminste­r een man gearrestee­rd die van plan leek te zijn een terroristi­sche aanslag te plegen.

De twee incidenten houden geen verband met elkaar. Tijdens de arrestatie­s in de noordelijk­e wijk Willesden werd een vrouw neergescho­ten. Ze is niet gearrestee­rd en met ernstige verwonding­en naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Haar situatie is stabiel, aldus de politie. Tijdens de inval, die te maken zou hebben met een actief terreurplo­t, werd traangas gebruikt. In een andere woning in Kent, in het zuidoosten in Engeland, vond ook een arrestatie plaats. De man die donderdag bij Westminste­r is gearrestee­rd, had meerdere messen bij zich. Dankzij gedegen inlichting­enwerk hadden de geheime dienst en de anti-terreurbri­gade van de politie de man al een tijdje in het vizier en de arrestatie volgde vlak voor hij op het punt zou hebben gestaan om mensen neer te steken bij het parlement. Enkele messen vielen op de grond tijdens de aanhouding. Islamitisc­he Staat heeft zijn sympathisa­nten opgeroepen om gewone burgers, dienders en symbolen van westerse machten aan te vallen. De arrestatie van de man vond plaats vlak bij de plek waar vijf weken geleden een terreuraan­slag plaatsvond. Daarbij lieten vijf mensen, onder wie een agent, het leven.

Westminste­r is sinds de aanslag in maart beter beveiligd. Zo staan er nu ook gewapende agenten buiten de hekken van het parlement. Hierdoor is inen uitrijden moeilijker geworden.

Er zijn momenteel weinig politici in Westminste­r omdat ze allemaal op verkiezing­stournee zijn. De omgeving wordt nu vooral bevolkt door ambtenaren en toeristen. De man zit vast op een politiesta­tion in Zuid-Londen. Via sociale media kreeg de politie veel felicitati­es voor haar werk.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname