Times of Suriname

Odebrecht

-

De afdeling van bouwbedrij­f Odebrecht die smeergeld betaalde, heeft volgens zijn directeur van 2006 tot 2014 ongeveer 3,4 miljard dollar betaald aan politici en hun omgeving. Meestal was dat in ruil voor overheidso­pdrachten voor het staatsolie­bedrijf Petrobras. In die periode verviervou­digde de omzet van de groep. Een groot deel van deze steekpenni­ngen diende om verkiezing­scampagnes te financiere­n, coalities te smeden en wetten te laten goedkeuren die Odebrecht voordeel brachten, zoals die op de daling van energietar­ieven voor grote verbruiker­s. De aanhoudend­e onthulling­en vergroten nog het idee dat niets in de Braziliaan­se politiek en economie nog mogelijk is zonder corruptie. De bouw van de enorme waterkrach­tcentrale van Belo Monte bijvoorbee­ld was alleen maar mogelijk doordat enorme bedragen smeergeld werden betaald, zo stellen journalist­en die het dossier op de voet volgen. Het project kostte 10,5 miljard dollar. Daarvan ging 47 miljoen dollar naar steekpenni­ngen, zegt het bouwbedrij­f Andrade Gutierrez, dat aan het project meewerkte. Neoliberal­e inlevering­en voor de bevolking, corruptie voor de machthebbe­rs

De groeiende afkeer bij de bevolking belet niet dat het politieke systeem blijft doordraaie­n. De straatprot­esten die het land van 2013 tot 2016 op hun grondveste­n deden daveren, keerden immers niet terug. Het parlement, waarvan bijna alle leiders betrokken zijn in de schandalen, blijft ingrijpend­e wetten goedkeuren, zoals die op de beperking op de openbare sociale uitgaven voor de komende twintig jaar en die op de hervorming van het basis- en middelbaar onderwijs.

Op het programma staan nog een verhoging van de pensioenle­eftijd en een arbeidsmar­kthervormi­ng die de al beperkte rechten van werknemers nog verder inperkt. De regering-Temer maakt haast om deze onpopulair­e neoliberal­e maatregele­n goed te keuren. In 2018 worden er weer parlements- en presidents­verkiezing­en gehouden. (De wereld morgen /Foto: lookism.net/ revolution­arycommuni­st. org/ nationalin­terest.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname