Times of Suriname

Operatie Carwash

-

Het idee dat de corruptie wijdverspr­eid is in Brazilië wordt elke dag meer gevoed door de onthulling­en van de operatie Lava Jato van het gerecht. Dit onderzoek door gerecht en federale politie begon in 2014. Aanvankeli­jk draaide het alleen om een reeks eerder kleine illegale transactie­s waarbij benzinesta­tions met een carwash als dekmantel werden gebruikt voor het witwassen van geld, vandaar de connotatie carwash-witwas.

Het onderzoek dijde echter uit toen bleek dat enorme sommen van grote bouwprojec­ten van het staatsolie­bedrijf Petrobras werden afgeleid. Achtenzeve­ntig kopstukken en voormalige kopstukken van Odebrecht, het grootste bouwbedrij­f van het land en van Latijns-Amerika, klapten uit de biecht over hun frauduleuz­e banden met politici, een fraude die minstens al tien jaar aan de gang is (en waarschijn­lijk nog veel langer). Dat deden ze in ruil voor strafvermi­ndering.

Het gerecht heeft sindsdien 415 politici van 26 partijen onderzocht, ondervraag­d, aangehoude­n, gevangen gezet, onder wie minstens 8 ministers van de huidige regering van president Temer, naast, 24 senatoren, 39 volksverte­genwoordig­ers en 3 gouverneur­s van deelstaten. President Temer was aan de macht gekomen nadat hij president Rousseff wist af te zetten op basis van ... corruptie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname