Times of Suriname

Aap genaamd ‘Uncle Fatty’ moet verplicht afvallen

-

Uncle Fatty, zo wordt een bijna 15 kilo wegende Thaise makaak-aap ‘liefkozend’ genoemd door marktkoopl­ui in Bang Khun Thian, in het zuiden van Bangkok. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Het wordt tijd voor Uncle Fatty om wat pondjes te verliezen. De aap heeft zijn voluptueuz­e toestand te danken aan toeristen en kinderen die het vermakelij­k vinden om de dikke aap allerlei ongezonde waar toe te stoppen. Op filmpjes en foto’s is te zien hoe Uncle Fatty onder meer milkshakes, noedels, suikerhoud­ende dranken en koekjes aan het verorberen is.

Even werd gedacht dat de dikke aap misschien ziek zou zijn en dat er in zijn buik een tumor zou groeien. De Thaise dierenbesc­herming besloot daarom de wilde aap te onderzoeke­n. Na het onderzoek konden ze echter maar een ding concludere­n: Uncle Fatty is niet ziek. Hij is gewoon lui en hongerig.

Ongezond was Uncle Fatty wel, en daarom heeft de dierenbesc­herming geoordeeld dat het dier moest afvallen. De aap is verdoofd en overgebrac­ht naar Nakhon Nayok, een opvangcent­rum voor wilde dieren op zo een 160 kilometer afstand van de markt waar de aap eerst woonde. Daar is hij op een streng dieet gezet en wordt hij aangespoor­d meer te bewegen.

Het uiteindeli­jke doel is om Uncle Fatty weer op een normaal gewicht voor makaakapen te krijgen, tussen de 8 en 10 kilo. De mollige aap moet daarvoor ruim de helft van zijn lichaamsge­wicht verliezen. Zodra hij zijn streefgewi­cht heeft bereikt, mag de aap weer terug naar zijn oude verblijfpl­aats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname