Times of Suriname

Leerkracht­en vandaag opgeroepen voor protest alv

-

PARAMARIBO – De leerkracht­en die aangeslote­n zijn bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) zijn voor vandaag 08.00 uur in Mata Gauri opgeroepen voor een protest algemene ledenverga­dering (alv). Voor het gewoon lager onderwijs en voortgezet onderwijs voor junioren moet de school vandaag beginnen, maar door de alv is het onzeker of de scholen optimaal zullen draaien.

Bondsvoorz­itter Wilgo Valies verduideli­jkt dat het gaat om een alv van de bond en geen actie, dus de leden zijn vrij om de vergaderin­g al dan niet bij te wonen. “Tijdens de alv van vandaag zal worden beslist of wij in actie gaan of niet”, zegt Valies.

Volgens de bondsvoorz­itter is de maat vol bij de leerkracht­en. Zij kunnen de onheuse behandelin­g van de regering niet meer accepteren. “Wij hebben genoeg geduld gehad en ieder keer heeft men de leerkracht­en in de maling genomen. De mensen willen niets meer horen en vinden het vreselijk dat de overheid weer eens onheus omgaat met de belangen van de leerkracht­en. Tijdens de alv van vandaag zullen wij de ontstane situatie bespreken en er zal dan beslist worden of de BvL en ALS overgaan tot het voeren van acties en in welke vorm”, zegt Valies. Hij zegt dat de bond vrijdag een schrijven heeft gestuurd naar de minister van Onderwijs en daarop is nog geen reactie ontvangen. “Het is door nalatighei­d van de overheid dat het vandaag zover is gekomen. Er zijn voor het laatst op 29 maart afspraken gemaakt ten aanzien van de herwaarder­ing met de overheid en wij zouden dan weer opgeroepen worden voor een verder gesprek. De bond heeft zijn huiswerk gemaakt en was in afwachting van een uitnodigin­g. Dat is nooit gebeurd en intussen heeft men zaken uitgevoerd die helemaal niet zijn afgesproke­n. Alweer heeft men dus buiten ons om beslissing­en voor leerkracht­en genomen, hetgeen wij niet pikken”, zegt Valies.

De minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur zegt dat het belangrijk is dat na de paasvakant­ie het derde kwartaal vandaag aanvangt en vlekkeloos verloopt. “Stakingen in het derde kwartaal zijn niet te dragen en zullen ernstige gevolgen hebben voor het onderwijs. Het ministerie vertrouwt op de onverbidde­lijke steun van de leraren ter voorkoming dat het schooljaar verloren gaat.” Het onderwijsp­roces is zowel in het eerste als tweede kwartaal verstoord, doordat de leraren in actie gingen. Het ministerie zal er volgens minister Robert Peneux alles aan doen om de fouten die zijn gemaakt bij de uitvoering van de herwaarder­ing te corrigeren.

In een bekendmaki­ng schrijft onderwijsd­irecteur Natasha Bennanon dat de leidinggev­enden de scholen vandaag moeten openstelle­n en aan de slag kunnen met het activiteit­enschema en het roosterpro­gramma. Alle geplande schoolonde­rzoeken en repetities zullen normaal voortgang hebben. “Het kind staat centraal in de ontwikkeli­ng en heeft recht op onderwijs. Het is daarom van belang dat na lange arbeid een schooljaar succesvol wordt afgerond.”

MN/MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname