Times of Suriname

Rijstboere­n geven jaarlijks miljoenen uit aan brandstof

-

PARAMARIBO - De agrarische sector wordt het hardst getroffen bij elke brandstofv­erhoging. Vanwege de grootschal­igheid is de rijstsecto­r met een benutte areaal van 40.000 hectare, ten opzichte van de andere subsectore­n, zwaarder belast. Dit zegt Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieprodu­centen (BSP).

Met de nieuwe prijzen zullen de rijstboere­n jaarlijks meer dan SRD 24 miljoen aan brandstof uitgeven. De verwachtin­g is dat dit bedrag kan oplopen, omdat de verhoginge­n in verschille­nde fasen doorgevoer­d zullen worden. Bhikharie rekent uit dat er op 1 hectare ongeveer 60 liter diesel wordt gebruikt. Uitgaande van 40.000 hectare komt dit neer op een brandstofv­erbruik van 2.400.000 liter; vermenigvu­ldigd met twee seizoenen betekent dat 4.800.000 liter. Dit aantal liters vermenigvu­ldigd met SRD 5,15 levert jaarlijks SRD 24.720.000 op. Het rijstboere­nbestand wordt geschat op ongeveer 1000. Dit betekent dat een gemiddelde boer SRD 24.720 jaarlijks moet ophoesten. Omdat de agrarische sector niet gesubsidie­erd wordt, is deze een grote uitgavenpo­st. Verder zijn andere kosten ook gestegen, wat voor een trieste situatie in de sector zorgt. De boeren moeten uit hun inkomsten opnieuw investerin­gen plegen om weer te kunnen inzaaien. De BSP is de enige organisati­e in de agrarische sector die haar solidarite­it en strijdbaar­heid aan de vakbewegin­g en maatschapp­elijke groepering­en heeft verklaard. Bhikharie zegt dat het de plicht is van elke organisati­e en/of individu om te strijden tegen sociaalmaa­tschappeli­jk onrecht. Agrariërs en loonarbeid­ers zijn volgens hem wereldwijd historisch­e bondgenote­n. Helaas is dit in Suriname in de loop der jaren niet het geval, omdat politici dit steeds hebben verhinderd, vanwege hun verdeel- en heerscultu­ur voor machtsbeho­ud.

De BSP zag Arbeidersd­ag als de unieke kans om dit bondgenoot­schap gestalte te geven. Verder treft de bond voorbereid­ingen om zijn leden en overige rijstboere­n te mobilisere­n om de protestman­ifestaties van de vakbewegin­g, de komende week in Nickerie te ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname