Times of Suriname

Project verbeterin­g capaciteit­en bij rampen en klimaatver­andering gelaunched

-

PARAMARIBO - Het project

is donderdag gelaunched, waarbij een workshop is gehouden met stakeholde­rs. Dit project dat ondersteun­d wordt door de voedsel en landbouwor­ganisatie van de Verenigde Naties (FAO), zal ondermeer moeten resulteren in de samenstell­ing van een rampenplan voor de agrarische sector. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een persberich­t.

LVV heeft al innovatiev­e stappen ondernomen om de invloeden van klimaatver­andering op te vangen. Die zijn onder andere: het bevorderen van het telen van gewassen in plantenkas­sen, toepassen van ecologisch­e teelttechn­ieken en integrated pest management. Desondanks moet er een rampenplan voor de agrarische sector worden vastgestel­d. Dit project is zeer belangrijk voor het ministerie, omdat het verantwoor­delijk is voor de sector en heeft ondermeer als taak het garanderen van voedselzek­erheid. Nadat de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesd­iran, het startsein van het project had gegeven, werden er presentati­es gehouden door Dino Demidof van het Inter-Amerkaans landbouwin­stituut (IICA), Rabia Ramdin, waarnemend hoofd Landbouwvo­orlichting, en Martina Duncan van de FAO. Tijdens de workshop hebben de stakeholde­rs van gedachten gewisseld, waarmee het fundament is gelegd voor de opstelling van het Preparedne­ss and Recoverypl­an als een ramp de agrarische sector mocht treffen.

Hogere temperatur­en, stijgende zeespiegel, veranderin­g in het zoutgehalt­e en zuurgraad van oceanen, meer of minder regen zijn resultaten van de jarenlange activiteit­en die onder andere milieuvero­ntreinigin­g veroorzake­n. Ook onverantwo­orde activiteit­en binnen de agrarische sector dragen bij aan (nadelige) veranderin­g van het klimaat, zoals het onverantwo­ord gebruiken van pesticiden en ontbossing. In Suriname zijn de gevolgen van radicale klimatolog­ische veranderin­g ook merkbaar in de agrarische sector. Het binnenland en het gebied Weg naar Zee zijn meerdere malen geteisterd door watersnood met nadelige gevolgen voor de agrarische activiteit­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname