Times of Suriname

Groei verkeer grote steden kopzorg kabinet

-

DEN HAAG - Of de economie nu goed blijft draaien of niet, het verkeer blijft de komende decennia toenemen. Vooral de groei van het personenve­rvoer in en rond de grote steden stelt nieuwe kabinetten voor een grote opgave, blijkt uit vierjaarli­jks onderzoek van het Ministerie van Infrastruc­tuur en Milieu. De onderzoeke­rs waarschuwe­n dat ook het goederenve­rvoer tussen de Randstad en het achterland sterk blijft toenemen. Als er niets gebeurt, kunnen er na 2030 op de weg en op het spoor knelpunten ontstaan op de routes van de grote steden naar Duitsland en vice versa. De binnenvaar­t kan voorlopig wel uit de voeten, al ondervindt die mogelijk wel hinder bij laag water. Omdat in delen van Zeeland, Limburg en Noord-Nederland steeds minder mensen wonen, trekken openbaarve­rvoerbedri­jven zich de komende jaren wat uit die streken terug. Voorzienin­gen worden voor inwoners van die regio’s daardoor moeilijker bereikbaar. Het ministerie verwacht dat zowel het wegverkeer als het openbaar vervoer in de grote steden na 2030 onder druk komt te staan. Maar ook verbinding­en met steden als Amersfoort, Zwolle, Breda en de regio Arnhem-Nijmegen moeten worden verbeterd. Automobili­sten moeten rond de vijf grote steden op files blijven rekenen. Vooral op de A1, A2, A15 en A58 blijft het te druk.

Dat het aantal auto’s blijft toenemen is de opvallends­te conclusie, aldus de minister van Infrastruc­tuur, Melanie Schultz van Haegen. Ze ziet weinig heil in rekeningri­jden, maar pleit voor het beter op elkaar aansluiten van verschille­nde vormen van vervoer. Ook moet er volgens Schultz meer geld naar de wegen rond de steden.

Voor het onderhoud en de verbeterin­g van verkeersne­twerken die tot 2030 nodig zijn, ligt al geld klaar. Het onderzoek dat gisteren is verschenen bevat aanbevelin­gen voor wat er daarna moet gebeuren. Het rapport bevestigt de noodzaak om het beleid ingrijpend te wijzigen, aldus brancheorg­anisaties en ovbedrijve­n verenigd in de Mobiliteit­salliantie. Als de economie jaarlijks met 2 procent groeit en het beleid blijft ongewijzig­d dan zal de economisch­e schade door onder meer files stijgen van de huidige circa 2,5 miljard euro naar 6 miljard euro per jaar in 2040. Volgens de vervoersco­alitie is jaarlijks minstens 1 miljard euro aan extra investerin­gen in de digitale en de fysieke infrastruc­tuur noodzakeli­jk. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname