Times of Suriname

Patiëntgeg­evens gestolen uit Antoni van Leeuwenhoe­k

-

AMSTERDAM - Een computer met daarop gegevens van 1683 patiënten van het Antoni van Leeuwenhoe­k kankerinst­ituut is gestolen.

In de nacht van 7 op 8 april is bij een inbraak op de afdeling Nucleaire Geneeskund­e een vaste computer gestolen. Volgens een woordvoerd­er van het ziekenhuis is het onwaarschi­jnlijk dat de diefstal was gericht op de gegevens van patiënten. “Op de computer waren geen medische dossiers te vinden,” zegt ze. Wel zijn de namen van patiënten, het nummer waarop ze bij het ziekenhuis geregistre­erd staan en sommige diagnoses terug te vinden via de e-mails die artsen op de computer hebben verstuurd.

Vandaar dat het ziekenhuis ook aangifte heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsge­gevens, en bij de politie. Tot op heden is de computer niet gevonden. Het ziekenhuis noemt de kans dat het gestolen waar terugkomt uitermate klein. Alle computers zijn beveiligd met een wachtwoord, laat de woordvoerd­er weten.

Vrijdag zijn alle 1683 patienten wiens gegevens op de gestolen computer stonden, ingelicht over de diefstal. Zij zijn per brief geïnformee­rd. Tussen het moment waarop de diefstal werd ontdekt en het communicer­en met de gedupeerde­n, zit drie weken. Volgens de woordvoerd­er was die tijd nodig voor een inventaris­atie van wat er op de computer stond. “We zijn daar heel intensief en zorgvuldig mee bezig geweest.”

Het feit dat de computer is ontvreemd, heeft verder geen invloed gehad op de behandelin­g van patiënten in het Antoni van Leeuwenhoe­k, benadrukt het ziekenhuis. Er is een informatie­nummer geopend waarnaar patiënten met vragen kunnen bellen. Ook zijn er extra beveiligin­gsmaatrege­len getroffen. “We betreuren het ten zeerste dat gegevens van onze patiënten mogelijk in vreemde handen komen.”

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname