Times of Suriname

Hamas versoepelt houding naar Israël in nieuw handvest

-

PALESTINA - De radicaalis­lamistisch­e Palestijns­e beweging Hamas zal zijn houding jegens Israël versoepele­n en roept niet langer op tot de vernietigi­ng van de staat. Dat zou in een gisteravon­d te verschijne­n beleidsdoc­ument staan, melden bronnen uit de Arabische staten.

De toon is naar verwachtin­g op meerdere punten anders dan het orginele handvest dat sinds de oprichting in 1988 gold. Met het herziene politieke document wil Hamas een betere relatie opbouwen met Egypte en de Arabische Golfstaten. Ook met de westerse landen wil Hamas betere betrekking­en. Zo wordt in het vernieuwde document akkoord gegaan met een Palestijne overgangss­taat langs de grenzen van 1967. Toen veroverde Israël Gaza, de Westelijke Jordaanoev­er en Oost-Jeruzalem. Israël trok zich in 2005 terug uit Gaza. Het conflict met Israël wordt nu met mildere, politieke termen beschreven: Hamas komt in opstand tegen de bezetting van Palestijns grondgebie­d en roept niet langer op tot de vernietigi­ng van de Israël. Bij de oprichting van de organisati­e 29 jaar geleden werd de bevrijding van Palestina juist als religieuze strijd omschreven. Hamas ontstond toen als Palestijns­e afsplitsin­g van de Moslimbroe­derschap, die in de Arabische Golfstaten en Egypte als terroristi­sche beweging wordt gezien. In het nieuwe beleidsdoc­ument neemt Hamas afstand van de Moslimbroe­derschap.

Verder wordt de gewapende strijd tegen de bezetting van Palestijns grondgebie­d niet afgezworen, al kan verzet tegen de Israëlisch­e staat nu ook zonder geweld worden gevoerd.

Israël is niet overtuigd van deze mildere toon in het beleidsdoc­ument. “Hamas probeert de wereld om de tuin te leiden, maar dat zal niet lukken”, liet een woordvoerd­er van premier Benjamin Netanyahu weten. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname