Times of Suriname

Veel diersoorte­n zullen last ondervinde­n muur Trump

-

VS - De muur die Donald Trump wil bouwen op de grens van de Verenigde Staten met Mexico heeft niet enkel gevolgen voor de mens. Volgens deskundige­n kunnen de ecologisch­e gevolgen zo groot zijn dat er mogelijk soorten zullen uitsterven. Er zijn meerdere dierensoor­ten die last kunnen ondervinde­n van bouw van de muur. Vanuit Mexico is de jaguar weer in het gebied te vinden en heeft hij zich voor een gedeelte ook in de VS gevestigd. Die muur kan het onmogelijk maken voor dat dier om te overleven in de VS, de populaties zijn daarvoor te klein. Ook andere soorten krijgen te maken met problemen zoals de ocelot (een katachtige), de zwarte beer en het dikhoornsc­haap. Maar het gaat niet enkel om grote opvallende soorten, er zijn ook honderden kleinere soorten die last krijgen van die muur. Dieren zijn gevoelig voor gemaakte barrières als een muur. De effecten van de muur op dieren variëren vaak per soortgroep. Er ontstaat op den duur versnipper­ing van populaties. Als dieren niet meer bij elkaar kunnen komen vanwege de barrière in hun leefgebied, dan worden grote populaties opgedeeld in meerdere kleinere.

Dieren hebben het sowieso lastiger in het gebied waar de muur wordt gebouwd. Zo’n woestijn is weinig productief, waardoor er relatief al weinig dieren per vierkante kilometer leven. Zodra je daar een muur plaatst, maak je het alleen maar moeilijker voor de dieren die er leven. Voor de dieren betekent dat nog meer energie verbruiken voor de zoektocht naar voedsel of partners voor de voortplant­ing.

Kleine katachtige­n zullen gewoon enorme stukken langs het bouwwerk lopen om te zoeken naar een plek waar ze naar de andere kant kunnen. Je ziet dat ook bij rivieren, dan kijken deze beesten waar ze veilig kunnen oversteken, oftewel waar de kans het grootst is dat ze goed en wel de overkant halen. Doorgangen zullen de beesten snel doorkrijge­n. Vleermuize­n kunnen daarentege­n juist weer handig gebruik maken van lijnvormig­e elementen zoals een muur. Drukte is echter wel een groot probleem voor alle soorten en het landschap. De bouw van de muur kan een project van maanden, zo niet jaren worden. Daarna moet de muur ook bemand worden. In het gebied liggen landschapp­en die echt uniek zijn. Omdat deze bij de grens liggen zijn ze relatief goed bewaard gebleven.

Voor een groot deel loopt de rivier de Rio Grande gelijk aan de grens tussen beide landen. De muur zorgt voor een stukje niemandsla­nd daartussen. Een stukje waar kleine dieren leven zoals muizen. Naar verwachtin­g is er voor hen geen mogelijkhe­id om een tunnel onder de muur door te graven, anders kunnen kwaadwille­nden dat immers ook. (NU.nl)

 ??  ?? De muur die Donald Trump wil bouwen op de grens van de Verenigde Staten met Mexico.
(Foto: pbs.org)
De muur die Donald Trump wil bouwen op de grens van de Verenigde Staten met Mexico. (Foto: pbs.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname