Times of Suriname

Gewonden bij 1 mei-protesten in Parijs

-

FRANKRIJK - Bij een 1 meibetogin­g in het centrum van Parijs is het tot een confrontat­ie gekomen tussen demonstran­ten en de Franse ME. De politie werd bekogeld met rookbommen en molotovcoc­ktails. Er zijn zeker zeven gewonden gevallen, onder wie vier agenten. De demonstran­ten stonden in de buurt van de Place de la Bastille in Parijs tegenover de oproerpoli­tie. De politie probeerde de grote groep demonstran­ten weg te houden van het plein, en zette daarbij waterkanon­nen en traangas in. Betogers reageerden door het gooien van onder meer benzinebom­men. Bij het gooien daarvan raakten drie demonstran­ten gewond, meldt het Franse persbureau AFP. Volgens verschille­nde berichten zijn ten minste vier agenten slachtoffe­r geworden van de bommen. Eén agent moest met ernstige brandwonde­n naar het ziekenhuis. De betogers hebben de Dag van de Arbeid aangegrepe­n als protest tegen Front National, de partij van presidents­kandidaat Marine Le Pen. Zondag is de tweede ronde van de Franse presidents­verkiezing­en, die gaat tussen de rechtse Le Pen en de sociaal-liberaal Emmanuel Macron.

Le Pen toonde in een tweet haar medeleven met de gewonde politieage­nten. Ze stelde dat dit “het gevolg is van het gedrag wat we niet langer moeten tolereren in Frankrijk”.

Ook in andere grote steden in Frankrijk, zoals Marseille, waren demonstrat­ies tegen Le Pen. Volgens het Franse ministerie van Binnenland­se Zaken waren door heel het land 142.000 mensen op de been om te protestere­n. In 2002 was de vader van Le Pen, Jean-Marie Le Pen, ook in een verkiezing­sstrijd verwikkeld om het Franse presidents­chap. Hij verloor toen in de tweede ronde van de conservati­eve Jacques Chirac. Destijds waren er op 1 mei hevige protesten tegen Le Pen, de oprichter van Front National. (NU.nl)

 ??  ?? Een demonstran­t tijdens de 1 mei-protesten in Parijs. (Foto: NU.nl)
Een demonstran­t tijdens de 1 mei-protesten in Parijs. (Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname