Times of Suriname

Xperia XZ Premium filmt in superslowm­otion

-

Terwijl Samsung en LG met superdunne schermrand­en proberen te imponeren, gooit Sony het met zijn nieuwe premiumtoe­stel over een heel andere boeg. De Xperia XZ Premium moet het vooral hebben van zijn slowmotion­camera en 4K HDR-scherm. Slowmotion is voor smartphone­camera’s niks nieuws: bij veel telefoons is het mogelijk om met 120 of 240 frames per seconde te filmen, zodat de video’s flink wat trager afgespeeld kunnen worden. Video’s opgenomen met de XZ Premium kunnen een stuk trager worden afgespeeld. De slowmotion­functie neemt op met 960 frames per seconde, waardoor het beeld vier tot acht keer langzamer is dan bij andere smartphone­s. De camera filmt niet continu in slowmotion, maar kan slechts voor ongeveer een seconde video’s met 960 frames opnemen. Bij een demonstrat­ie van Sony hadden we de gelegenhei­d om video’s te maken waarin een model ramen inslaat of door piepschuim­muren heenrent, maar het was een uitdaging om met de juiste timing op de slowmotion­knop te drukken. De camera start de slowmofunc­tie niet bij het indrukken van de knop, maar lijkt beeld vast te leggen rond de knopdruk. Zo tikten we op het scherm als een model net een glas insloeg, maar legde de camera hierbij het moment kort daarvoor vast. Het gebruik van de slowmotion vergt dus wat gewenning. De slowmotion-video’s worden met een resolutie van 720p vastgelegd. Daarbij wordt de camera ook flink ingezoomd, wat betekent dat je ver van je doelwit af moet staan.

Camera

Slowmotion is niet het enige bijzondere aan de camera in de XZ Premium. Met 19 megapixels weet de smartphone indrukwekk­ende foto’s te schieten - zelfs in matige lichtomsta­ndigheden. Een foto in een donkere kamer van een brandende kaars was bijvoorbee­ld alsnog scherp, met amper sprake van ruis in het beeld.

Video’s kunnen worden gefilmd in een 4K-resolutie, waarbij de camera 30 frames per seconde vastlegt. Daarbij mistten we wel een optische beeldstabi­lisator, die in andere premiumtoe­stellen vaker voorkomt. Er waren bij het maken van filmpjes best wat trillingen te bespeuren in het beeld.

HDR

Sony gebruikte al eens eerder een 4K-scherm in een smartphone, maar bij de XZ Premium is ook HDRonderst­euning aan het toestel gevoegd. HDR-video’s hebben hierdoor een hoger kleurberei­k en contrast, waardoor je bijvoorbee­ld beter onderschei­d kunt maken tussen wittinten in wolken.

Ontwerp

Hoewel de camera en het beeldscher­m van de XZ Premium bijzonder modern aanvoelen, doet het algehele ontwerp van de smartphone een beetje denken aan 2015. Dat is niet helemaal aan Sony te wijten. Concurrent­en LG en Samsung hebben net telefoons met zeer dunne schermrand­en uitgebrach­t, waarmee de standaard voor een smartphone-ontwerp begint te veranderen. Het zorgt ervoor dat de randen rond de XZ Premium dik lijken.

Conclusie

Wie het wat lompe ontwerp met dikke schermrand­en kan accepteren, vindt in de XZ Premium een verder imposant premiumtoe­stel. Eentje waarbij in elk geval de camera en de beeldscher­mkwaliteit een zeer goede indruk achterlate­n - wat misschien wel de belangrijk­ste onderdelen zijn voor een smartphone, nu snelheidsv­erhogingen in dit hoge prijssegme­nt steeds minder voelbaar worden. (NU.nl/ Foto: androidpit.es)

echter

gigantisch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname